ÖSS'de mezunlar yarışacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Mayıs 2008 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Düz liseler bu yıl mezun vermeyecek ama üniversite öğrencileri de ÖSS'ye hücum etti. Bu yıl sınava girenler daha az, ama adaylar çok daha zorlu rakiplerle yarışacak

2008 ÖSS'de lise son sınıf mezun vermeyeceği için puanların düşeceği beklentisi suya düştü. Sınava başvurunun 500 bin kişi daha az olması beklenirken sadece 132 bin 370 kişilik azalma oldu. Aday sayısı 1 milyon 644 bin 73 kişiye ulaştı. Herkesin kolay üniversiteli olma hayallerini süsleyen 2008 ÖSS'ye başvuruda adeta üniversite mezunu patlaması yaşandı. Merak edilen soruların cevabını ve Eksen Dershaneleri Eğitim Koordinaıtörü ve Rehberlik Uzmanı Sezgin Sarıhan star'a anlattı.

Soruların aynı standartta olacak Ancak, sınava girecekler üniversite kazanmış ya da mezun kişiler olacak. Bu nedenle doğru cevap sayısı artacak. Dolayısıyla da puanlar yükselecek. Ancak puanların yükselmesi adayların yerleştirilme şansını düşürmeyecek. Çünkü bu yıl sınava giren kişi sayısı geçen yıla oranla 132 bin kişi daha düşük ve kontenjanlar 42 bin civarında arttırıldı. Türkiye ortalaması tüm derslerde bu yıl daha da yükselecek.

NET SAYISI ARTAR

Doğru cevap veren aday sayısı artacağından sınavda çözeceğiniz 1 tek doğru soru bile sizi binlerce adayın önüne taşıyacak. Yüzdelik dilimler arasındaki farklılık, yukarıdaki puanlarla en aşağıdaki puanlar arasındaki farklılık geçen yıla göre daha fazla olacaktır. Bu bize orta kademede yığılma olmayacağını adayların aldıkları puanlarla girip-giremeyeceklerini çok net görebilecekleri bir sonuç verecek.

Anadolu ve Fen liseliler daha şanslı

GEÇEN sene yerleşme olasılığı en yüksek bölüm sayısaldı. Bu durum yine değişmez. Bunu eşit ağırlık ve sözel bölümler takip edecek. Bu sene ham puanların yukarı tırmanması ihtimali yüksek. Bunun iki tane temel sebebi var. Bunların ilki, bu sene sınava girecek olan son sınıf düzeyindeki öğrencilerin Fen ve Anadolu lisesi çıkışlı olması, diğeri ise sınava ikinci kez girecek olması. Bu durum soruların yapılabilirliğini artıracaktır.

Kontenjan artırımı şansı yükseltti

Geçen yıla göre aday profili daha çetin olsa da kazanma şansı da kısmen arttı. Adayların en büyük rakibi üniversitelerde okuyan ya da mezun olanlar. Geçen yıldan 100 bin fazla üniversiteli sınava girecek.

SULTAN UÇAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber