İşçi emeklisinden 'eksik aylık' davası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2008 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir işçi emeklisi, emekli aylıklarının belirlenmesindeki düzenlemenin eksik aylık almasına yol açtığı gerekçesiyle iş mahkemesinde dava açtı.

İşçi emeklisi Sedye Koç, enflasyonun emekli aylıklarına yapılan zamdan yüksek çıkması nedeniyle emekliler aleyhine oluşan fark için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aleyhine mahkemeye başvurdu.

Ankara 7. İş Mahkemesine sunulan dilekçede, SGK'nın 17 Ocak 2008'den itibaren davacıya aylığını eksik ödediği iddia edildi.

4447 sayılı Kanun'un 16. maddesi ile 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun ek 38. maddesinin, emeklilere bağlanan aylıkların her ay bir önceki ayın TÜFE artış oranı kadar yükseltilmesini öngördüğü belirtilen dilekçede, TÜFE artış oranları dikkate alınarak emekli aylıklarının yılın ilk 4 ayında sırasıyla yüzde 0,80, 1,29, 0,96, 1,68 yükseltilmesi gerektiği savunuldu. Dilekçede, buna karşın davacının emekli aylığının yılbaşında bir kere yüzde 2 artırıldığı ifade edildi.

Kurumun, 2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nu kendisine dayanak yaptığına işaret edilen dilekçede, kanunun ilgili hükümleriyle ek 38. maddenin uygulama kabiliyetinin kalmadığının kabul edildiği belirtildi.

Dilekçede, şunlar kaydedildi:

"Bu düşünce ve bunu esas alan uygulama hukuka aykırıdır. Herhangi bir yasa ile düzenlenmesi gereken bir konunun Bütçe Yasası ile düzenlenmesine veya herhangi bir yasada yer alan hükmün bütçe yasaları ile değiştirilmesine ve kaldırılmasına imkan bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası buna açık bir şekilde cevaz vermemektedir. Bu konuda Anayasa Mahkemesinin çok sayıda istikrarlı ve gerekçeli kararları mevcuttur. Hal böyle iken yasa organı hala Anayasa'ya aykırılığı en ufak kuşku ve tereddüt taşımamasına rağmen bu yöndeki uygulamasını devam ettirebilmektedir."

Bütçe Kanunu ile kalıcı olarak düzenlenen bir hükmün, geçici nitelikteki bir düzenleme ile işlevsiz hale getirildiği savunulan dilekçede, "Kanunlar, bütçe kanunlarından ayrı, temel yapıyı, uygulamayı ve gayeyi içeren yasama belgeleridir ve bunların Bütçe Kanunu ile değiştirilmeleri mümkün değildir" denildi.

Dilekçede, 2008 yılı Bütçe Kanunu'nun emekli aylıklarına ilişkin hükümlerinin önceki düzenlemelere aykırı bölümlerinin "yok" hükmünde olduğunun kabulü ile 17 Ocak-17 Nisan 2008 arasında ek 38. maddeye göre eksik ödenen emekli aylığının yasal faiziyle tahsili, "yok" hükmünde kabul edilmemesi halinde Bütçe Kanunu'nun ilgili hükümlerinin Anayasa'ya aykırı olduğu yönündeki iddiaların ciddiye alınarak konunun Anayasa Mahkemesine götürülmesi talep edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber