Askeri hastaneler de devlete devredilsin

Haber Giriş : 21 Ekim 2004 02:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devir işleminin sadece SSK hastaneleriyle kısıtlı kalmamasını isteyen Hak-İş Başkanı Salim Uslu, belediye ve askeri hastanelerin de devlet hastanesine dönüştürülmesini istedi.

Bakanlar Kurulu sağlık birimlerinin tek elden toplanması için 9 maddelik bir tasarı hazırladı. Tasarıyla 148 SSK hastanesinin Sağlık Bakanlığı'na devredilerek devlet hastanesine dönüştürülmesi öngörülüyor. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan bu tasarı işçileri ikiye böldü. Hak-İş Konfederasyonu daha iyi hizmet verilmesi koşuluyla bu tasarıya sıcak bakarken, Türk-İş bunu bir çeşit kamulaştırma olarak değerlendiriyor.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, SSK hastanelerinin talebe cevap veremediğini belirterek, daha iyi hizmet koşuluyla bu tasarıyı desteklediklerini söyledi. Uslu, devir işleminin sadece SSK hastaneleriyle kısıtlı kalmamasını istedi. Belediyelerin ve askerlerin elinde de hastaneler bulunduğuna dikkat çeken Uslu, "Sağlık birimleri madem tek elde toplanacak bunlar da devlet hastanesine dönüştürülsün. Buradaki hizmetten işçiler de faydalansın" diye konuştu. Uslu, ancak üniversite hastanelerinin öğrenci yetiştirdiği için üniversitelerin elinden alınmaması gerektiğini de söyledi.

Türk-İş karara karşı çıkıyor

Sağlık-İş Sendikası Başkanı Mustafa Başoğlu da SSK hastanelerini başka bir bakanlığa devretmek yerine, aksaklıkların kaynağının tespit edilerek, kurumun kendi bünyesinde çözüm aranması gerektiğini belirtti.

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ise, SSK hastanelerinin devrine kesinlikle karşı olduklarını, devir işleminin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Kılıç, hükümetin her konuda özelleştirmeyi savunduğunu hatırlatarak, "Bu bir çeşit kamulaştırma değil mi? Özelleştirme ile kamulaştırma aynı anda nasıl savunulabilir" diye konuştu. Hükümetin işçinin görüşünü almadan böyle bir uygulamaya gittiğini ileri süren Kılıç, "Bu kuruluşlar özerk kuruluşlardır ve işçinin primiyle kurulmuştur. Bunların devlet hastanesine devretmek bir çeşit zorbalıktır. Bu karara kesinlikle karşı çıkacağız" dedi.

Salih Kılıç, bugün Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun bukonuyu görüşmek üzere toplanacağını belirtti.

35 milyon sigortalı ve yakını, SSK hizmetinden yararlanıyor

Türkiye'deki yataklı sağlık tesislerinin yüzde 56'sı Sağlık Bakanlığı, yüzde 21'i özel, yüzde 12'si SSK, yüzde 4'erlik kısımları ise Milli Savunma Bakanlığı, üniversiteler ve diğer kamu kuruluşlarına ait bulunuyor. Sağlık Bakanlığı'na devredilmeye hazırlanan 148 SSK hastanesinde yaklaşık 35 milyon sigortalı ve yakını, kurumun verdiği sağlık hizmetinden yararlanıyor. 148 hastanede, geçen yıl 1,5 milyon kişi yatakta tedavi edilirken, yaklaşık 65,5 milyon muayene yapıldı. SSK'nın ayrıca 425 yataksız sağlık tesisi, 1 huzurevi ve 1 de ilaç fabrikası bulunuyor. SSK'nın tüm kurumlarında, 6 bin 364 uzman, 3 bin 675 asistan ve pratisyen hekim olmak üzere toplam 9 bin 988 doktor hizmet veriyor. SSK kurumlarında ayrıca 620 diş hekimi, bin 235 eczacı, 12 bin 420 hemşire, 4 bin 148 sağlık memuru, bin 974 ebe ve 21 bin 101 diğer sağlık personeli, 2 bin 193 işçi, 255 sözleşmeli personel olmak üzere toplam 53 bin 985 kişi çalışıyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber