Kadroların kullanımına ilişkin 2005 yılı bütçesinin 25. maddesi

Haber Giriş : 21 Ekim 2004 03:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Madde 25- a) Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin boş memur kadrolarına yapacakları açıktan atama sayıları ile konsolide bütçe dışındaki diğer kamu kurum ve kurluşlarından yapacakları memur nakilleri toplamı (48.000) adedi geçemez. Ancak, hakimlik ve savcılık meslekleri ile bu meslekten sayılan görevlere, yükseköğretim kurumları öğretim üyeliklerine ve araştırma görevlisi kadrolarına yapılacak atamalar, 27.7.1967 tarihli ve 926 sayılı Kanun kapsamında veya diğer ilgili mevzuata göre yapılacak askeri personel atamaları, 24.5.1983 tarihli ve 2828 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi uyarınca yapılacak atamalar ile 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi uyarınca yapılacak personel nakilleri bu sayıya dahil edilmez.. Söz konusu toplam sayının kurum ve kurluşlar itibariyle dağılımı gerekli görülmesi halinde bu toplam sayının belirli bir oranda tutulması ve kullanımı ile diğer hususlar Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanın önerisi üzerine Başbakan tarafından belirlenir.

Döner sermayelerin, kefalet sandıklarının sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların serbest memur kadrolarına yapacakları açıktan atama sayıları ile aşağıdaki paragraf kapsamı dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları memur nakil sayıları toplamı, ilgili kurumlarda 2004 yılında emeklilik, ölüm ve istifa sonucu ayrılan personel sayısının %80'ini aşamaz. 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 22. maddesi uyarınca yapılacak personel nakilleri bu sayıya dahil edilemez. Norm kadro çalışması sonuçlandırılarak uygulamaya geçirilen kurumlar ile Kanun, uluslararası antlaşma veya 2005 yılı programı ile kurulması veya genişletilmesi öngörülen birimler ve temini zorunlu hizmetlerin gerektirdiği personel ihtiyacını bu sınırlamaya tabi tutulmaksızın değerlendirmeye Maliye Bakanı yetkilidir.

Genel bütçeye dahil dairelere, katma bütçeli idarelere, döner sermayelere, kefalet sandıklarına, sosyal güvenlik kurumlarına, bütçeden yardım alan kuruluşlara tahsis edilmiş bulunan sürekli işçi kadrolarından boş olanların açıktan atama amacıyla kullanılması ve bu kurumların boş memur kadrolarına 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86. maddesinin 3. fıkrasına göre açıktan vekil atanması Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığının iznine tabidir. Açıktan atama izni, personel ödeneğinin yeterli olması şartıyla verilebilir.

Kamu kurum ve kurluşları yapacakları açıktan veya naklen atamalarda ilgili mevzuat hükümlerine uymanın yanında, mevcut personelinin kadrolarında meydana gelen değişiklikleri ve kadolarının dolu ve boş durumunu gösterir cetvelleri mart, haziran, eylül, aralık aylarını son günü itibariyle doldurarak ilgili ayları izleyen ayın 20'sine kadar Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığına gönderirler.

b) (a) fıkrasının üçüncü paragrafında sayılan kurumların boş sürekli işçi kadrolarından Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığınca uygun görülenler Başbakanın izni ile iptal edilir.

c) İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik müesseselere tahsis edilmiş bulunan serbest memur kadroları ile sürekli işçi kadrolarından 31.12.2004 tarihji itibariyle boş olanlar ile bu tarihten sonra boşalacak olanların açıktan atama amacıyla kullanılması İçişleri Bakanlığının iznine tabidir.

d) Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin döner sermaye saymanlıklarına ait sayman ve saymanlıklarda görevli her unvandaki memur kadrolarından maliye bakanlığınca uygun görülenler döner sermaye kadrolarından tenkis edilerek Maliye Bakanlığının kadro cetveline eklenir.

Tenkis edilen kadrolarda istihdam edilen personel başka bir işleme gerek kalmaksızın Maliye Bakanlığının kadro cetveline eklenen bu kadrolara atanmış sayılırlar.

e) (a) fıkrasının üçüncü paragrafı kapsamına yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının, personel ödeneği ile kadrolarının önceden temini amacıyla mevcut teşkilat kanunları uyarınca kuracakları yeni birimler için Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığının görüşlerinin alınması zorunludur.

f) Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararname ile atanan ve görevlendirilenler, Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler ile yüksek öğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine yapılacak atamalar hariç olmak üzere, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, (a) fıkrasının üçüncü paragrafında belirtilen kurum ve kuruluşların kadrolarına açıktan atanamazlar.

Herhangi bir sosyal güvenli kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar.

Cumhurbaşkanlığına seçilenler dışarıdan Bakanlar Kurulu üyeliğine atanalar, yasama organı üyeliğine seçilenler, mahalli idareler seçimleri sonucuna göre görev alanlar ile özel kanunlarında emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilmeksizin çalıştırılma ve görev yapma hakkı verilenlerden; Cumhurbaşkanı tarafından atanalar, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararname ile atanan ve görevlendirilenler, Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yagın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler hakkında yukarıdaki paragraf hükümleri uygulanmaz.

Diğer kanunların emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken emeklilik veya yaşlılık aylıkları ve/veya diğer tazminatları kesilmeksizin atanmaya, çalıştırılmaya veya görevlendirilmeye izin veren hükümleri ile 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun ek 11. maddesine göre alınmış Bakanlar Kurulu Kararları, 1.1.2005 tarihinden itibaren uygulanmaz.

g) 190 sayılı Genel Kadro ve usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca değişiklik yapılan kadrolar, ilgili mercilerin onay tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kullanılır.

h) Kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla, genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idarelerin teşkilat yapıları ve hizmet amacına uygun olarak personel dağılımının sağlanmasına yönelik önlemler almaya ihtiyaç fazlası olan personelin, ilgili kurluşların da görüşü alınarak, (a) fıkrasında belirtilen kamu kurum ve kurluşların nakledilmesine ilişkin esas ve usulleri belirlemeye Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanı yetkilidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber