1999 depreminde enerji Marmara'ya yüklenmiştir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2008 20:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, kendisine "Çin'deki deprem Marmara depremini tetikler mi?" diye sorulduğunu belirterek, "Marmara'nın altındaki fay 1999 yılında tetiklenmiştir. 1999'da meydana gelen depremle 220 yılda birikmesi gereken enerji 55 saniyede Marmara'ya yüklenmiştir" dedi.

Prof. Dr. Görür, İstanbul Yaşam Derneği'nce Yıldız Teknik Üniversitesi sergi salonunda, "Beklenen Marmara Depremi" konulu bir konferans verdi.

Marmara'daki fayı incelemek için 1 ay boyunca her gün "Nautile" adlı denizaltıyla bin metreden fazla derinliğe inerek araştırma yaptıklarını anlatan Görür, vatandaşların kime inanacağını şaşırdığını, İstanbul Valisi Muammer Güler'in bile "Herkes bir şey söylüyor biz hangisine inanalım" dediğini anlattı.

Yaptıkları araştırmaların binlerce Avro'ya mal olduğuna ve bilimsel bir ekip tarafından gerçekleştirildiğine dikkati çeken Görür, böyle bir ekibin başkanı olarak konuştuğunu, ancak hiçbir araştırma yapmadan televizyonda konuşanlar bulunduğunu söyledi.

Araştırma sonuçlarına göre "Marmara'nın tabanında canlı bir fay sistemi olduğunu, bu fayın bugün, yarın veya öbür gün büyük bir deprem üreteceğini" dile getiren Görür, şöyle devam etti:

"Hiç kendinizi kandırmayın. Bu fay daha önce de böyle deprem üretmiştir. İstanbul defalarca yıkılmıştır. Tarihi eserler de yıkılmış tekrar tekrar yapılmıştır. Osmanlı padişahlarına şehri terk ettirecek, 'küçük kıyamet' diye nitelendirilen depremler olmuştur. Bu ülkede 5 büyüklüğündeki depremlerde bile insanlar ölüyor. Siz Marmara'da neyi tartışıyorsunuz?"

Prof. Dr. Görür, fay boyunca gaz ve su çıkışlarının olduğunu, bunun da fayın canlı olduğunu gösterdiğini dile getirerek, "1999 Gölcük depremi, Marmara bölgesini topun ağzına getirdi. Önümüzdeki 30 sene içerisinde her an bu olabilir denildi. Şimdi Marmara'nın altındaki fay çatırdıyor. Şanslıyız 9 yıl bir şey olmadı. Şanssızız çünkü bu 9 yılda yöneticilerimiz gerekli önlemleri almadı" diye konuştu.

İstanbul'da 1999'dan bu yana inşaat patlamasının yaşandığını, sadece TOKİ'nin 250 bin konut yaptığını, hedefinin 500 bin konut olduğunu dile getiren Görür, bu sisteme devletin bir takviye yaparak ulusal ve uluslararası ilgili kuruluşları da harekete geçirmesi halinde İstanbul'a 900 bin depreme dayanıklı ve ucuz konut yapılabileceğini söyledi.

Görür, "Ama bu ülkede depremin sahibi yok. Devlet bu işin içinde olmadıkça, hükümetler bu işi ciddi bir şekilde ele almadıkça, depreme karşı önlemleri hayata geçiremezsiniz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber