Prof. Görür: Marmara'daki fay çatırdıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2008 15:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Dr. Naci Görür, Marmara'nın tabanındaki faylardan çıkan gaz ve suların fayın canlı olduğunu gösterdiğini belirterek ?1999 Gölcük depremi Marmara Bölgesi'ni topun ağzına getirdi. Şimdi Marmara'nın altındaki fay çatırdıyor? dedi.

- İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde ?Beklenen Marmara Depremi? konulu bir konferans verdi. Marmara'daki fayı incelemek için 1 ay boyunca her gün Nautile adlı denizaltıyla bin metreden fazla derinliğe inerek araştırma yaptıklarını anlatan Görür, vatandaşların kime inanacağını şaşırdığını, İstanbul Valisi Muammer Güler'in bile ?Herkes bir şey söylüyor biz hangisine inanalım? dediğini anlattı.

Yaptıkları araştırmaların binlerce Euro'ya mal olduğuna ve bilimsel bir ekip tarafından gerçekleştirildiğine dikkati çeken Görür, böyle bir ekibin başkanı olarak konuştuğunu ancak hiçbir araştırma yapmadan televizyonda konuşanlar bulunduğunu söyledi.

MARMARA'DA NEYİ TARTIŞIYORSUNUZ?

Araştırma sonuçlarına göre Marmara'nın tabanında canlı bir fay sistemi olduğunu, bu fayın bugün, yarın veya öbür gün büyük bir deprem üreteceğini dile getiren Görür, şöyle devam etti:

?Hiç kendinizi kandırmayın. Bu fay daha önce de böyle deprem üretmiştir. İstanbul defalarca yıkılmıştır. Tarihi eserler de yıkılmış tekrar tekrar yapılmıştır. Osmanlı padişahlarına şehri terk ettirecek, ?küçük kıyamet' diye nitelendirilen depremler olmuştur. Bu ülkede 5 büyüklüğündeki depremlerde bile insanlar ölüyor. Siz Marmara'da neyi tartışıyorsunuz??

FAY BOYUNCA GAZ VE SU ÇIKIYOR

Prof. Dr. Görür, fay boyunca gaz ve su çıkışlarının olduğunu, bunun da fayın canlı olduğunu gösterdiğini dile getirerek, çağdaş ülkelerde böyle bir şey olduğunda fay üzerinde gözlem istasyonları kurularak veri toplanacağını söyledi. Prof. Dr. Görür, şöyle konuştu:

?Çin'deki deprem Marmara depremini tetikler mi?' diye soruyorlar. Marmara'nın altındaki fay 1999 yılında tetiklenmiştir. 1999'da meydana gelen depremle 220 yılda birikmesi gereken enerji 55 saniyede Marmara'ya yüklenmiştir. Kurşun namluya verilmiştir. Tetiğin çekilmesini bekliyor. 1999 Gölcük depremi, Marmara bölgesini topun ağzına getirdi. Önümüzdeki 30 sene içerisinde her an bu olabilir denildi. Şimdi Marmara'nın altındaki fay çatırdıyor. Şanslıyız 9 yıl bir şey olmadı. Şanssızız çünkü bu 9 yılda yöneticilerimiz gerekli önlemleri almadı.?

İstanbul'daki yapı stokunun yüzde 60'ından fazlasının kaçak veya mühendislik kurallarına uygun yapılmamış binalardan oluştuğunu anlatan Görür, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın (JICA) hazırladığı rapora göre, büyük bir can kaybının beklendiğini ancak kimsenin bunu umursamadığını savundu.

İSTANBUL'DA 40 BİN BİNA AĞIR HASAR ALACAK

Görür, Prof. Dr. Mustafa Erdik'in başında bulunduğu bir çalışmayla hazırlanan rapora göre depremde İstanbul'da 35-40 bin binanın ağır hasar alacağını, 30-40 bin kişinin öleceğini, 120 bin kişinin yaralanacağını, 430-600 bin ailenin açıkta kalacağını ve ekonomik kaybın 60 milyar dolar olacağını savunarak, bunların iyimser rakamlar olduğunu söyledi.

İstanbul için 3-5 milyar dolarla çok şey yapılabileceğini, bunun verilmemesinin 60 milyar dolara mal olacağını vurgulayan Görür, afet yönetim politikalarından vazgeçilerek risk yönetimi yöntemine yönelmek gerektiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber