Kamu İhale Kanununda değişiklik komisyonda kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2008 19:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

- Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM AB Uyum Komisyonunda kabul edildi.

AB Uyum Komisyonu, tasarıyı tali komisyon olarak görüştü. Komisyona sunum yapan Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, tasarının AB'ye uyumlu hale gelmesi için, kanunun temel sistematiğinin değiştirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Kanunda değişiklik yapmak yerine, kanunu yeni baştan AB sistematiği çerçevesinde yeniden yazmak gerekiyor" diye konuştu.

CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, özel muamele yapılan ihalelerde sorun çıktığını ve bu ihalelerin, "devletin ihalelere müdahale ettiği" sonucunu çıkardığını söyledi.

Son dönemlerde yapılan bazı ihalelerinde bunu doğruladığını belirten Öymen, "Devlet, ihalelerde tarafsız ve objektif olduğunu kanıtlamak zorundadır" dedi.

AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, tam üyelik öncesi ve sonrasında yapılması gereken işler bulunduğunu belirterek, "Bütün bunları bir takvime bağlamamız gerekiyor. Stratejik belgeyi hazırlama konusunda geç kaldık, bunu bir an önce yapmalıyız" ifadesini kullandı.

Tasarı ile kamu ihale sözleşmelerinin Sayıştay Başkanlığınca tesciline ilişkin uygulamalara da son veriliyor.

Kamu İhale Kurumuna yapılan itirazen şikayetler karara bağlanmadan ihale sözleşmesi imzalanamayacak.

Tasarıyla, AB direktiflerinde bulunan ve üye ülkelerde uygulanan "dinamik alım sistemi" ve "elektronik eksiltme" gibi yeni alım yöntemlerinin kullanılmasına da izin veriyor.

Kamu İhale Kurumu, bundan böyle kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine aykırılık bulunduğuna ilişkin iddiaları inceleyemeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber