Sigara yasağı alışveriş merkezlerini vurdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2008 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı nedeniyle alışveriş merkezlerindeki kafe ve restoranların cirolarında ortalama yüzde 15-20 düşüş meydana geldiği belirtildi.

Satışların bu kadar düşmesinde, yasağın caddelerdeki kafe ve restoranları kapsamamasının etkili olduğunu savunan alışveriş merkezi yöneticileri, ortada bir alternatif bulunduğu için sigara içenlerin dışardaki mekanlara yöneldiğini söyledi.

Sigara yasağına değil, ortaya çıkan "haksız rekabete" itiraz ettiklerini belirten yöneticiler, uygulamanın ya tüm kafe ve restoranlarda başlatılmasını ya da kendileri için de 19 Temmuz 2009'a çekilmesini istedi.

Armada Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Yıldır Ertem, bir yasanın "eşitlik" ilkesinin esas alması, "haksız rekabete" meydan vermemesi gerektiğini belirterek, "Aynı işletmeler içinde bile sorun ortaya çıktı. Düşünün bir restoranın caddede şubesi varsa, orada sigara içilebiliyor, burada içilemiyor" dedi.

Aynı zamanda, kapısını, camlı bölmesini kullanarak alışveriş merkezi ile hava irtibatını kesebilen bazı işletmelerin de "restoran ruhsatım var" diyerek kapalı alanında sigara içirtebildiğini kaydeden Ertem, alışveriş merkezi içindeki işletmeler arasında da haksız rekabetin yaşanabildiğine işaret etti.

CEPA Alışveriş Merkezi Genel Koordinatörü Atilla Işıldar da sigara içenlerin dışardaki kafe ve restoranlara yönelmesinin iş hacmini düşürdüğünü belirterek, "Bunun ekonominin sıkıntılı dönemden geçtiği bir zamana denk gelmesi, kafe ve restoranlar açısından daha zor bir durum yarattı. Tabii mevsimsel faktörlerin etkisini de hesaba katmak lazım" dedi.

Alışveriş merkezinin terasında sigara içilebilmesi için alan yarattıklarını ancak bunun "kahve keyfi" gibi olmadığını kaydeden Işıldar, ciroların ciddi oranda etkilendiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber