Erdoğan: Acele neydi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2008 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesinin kararının büyük bir talihsizlik olduğunu, iptal kararlarının gerekçesi yazılmadan açıklanamayacağını kaydederek, "O zaman acelemiz neydi" dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında, yasama ve yürütme organı yanlış yaptığında yargıdan milletten geri döneceğini söyleyerek, "Peki yargı erki yanlış yaptığında nereden döner? Bu soruların kamuoyunda tartışıldığını görüyoruz. Bu durumun baş müsebbibi de bana göre CHP'dir, CHP'nin muhalefet zihniyetidir. Kimsenin, ama hiç kimsenin, yargı kurumunu böyle bir tartışmanın tarafı ve muhatabı haline getirmeye hakkı yoktur. Demokratik hukuk sistemimizde, kaynağını Anayasadan ya da yasalardan almayan hiçbir yetki millet adına kullanılamaz. Erkler arasında 'yetki aşımı' sözkonusu olmamalıdır. Hukuk sistemimiz, göz göre göre, anayasamızda sınırları açıkça çizildiği halde erkler arasında bir 'yetki karmaşası'na sürüklenirse, bundan Türkiye zararlı çıkar" dedi.

Erdoğan, Anayasanın 153. maddesinde belirtildiği gibi, iptal kararlarının gerekçesi yazılmadan açıklanamayacağını söyledi. Yüksek Mahkemenin kararının hangi anayasal gerekçelere dayandırıldığı konusunda kamuoyunun mutlaka aydınlatılmaya, ikna ve tatmin edilmeye ihtiyacı olduğunu kaydeden Erdoğan, "O zaman neydi acelemiz? Gerekçeleri de hazırlansaydı onunla birlikte açıklansaydı. Anayasanın 148. maddesinde açıkça yapılamayacağı yazılı olduğu halde, hangi gerekçeyle bir anayasa değişikliğinin esastan görüşülerek karara bağlandığı hususu mutlaka açıklığa kavuşturulmalıdır" değerlendirilmesinde bulundu.

(Ben yaptım, oldu) anlayışının demokratik hukuk devletlerinin kimyasını bozacağını söyleyen Erdoğan, "Demokrasilerde rejimi korumak ancak hukuk içinde, hukukun üstünlüğü ilkesine, anayasanın bağlayıcılığına sadık kalmakla mümkündür. CHP'nin, yasama ile yargı erkleri arasında inatla, ısrarla yetki çatışması çıkarma gayretleri, bizi bu noktaya getirmiştir" dedi.

Erdoğan, özellikle "ana muhalefet partisinin, siyaseti içeriden kuşatmaya, bu yüce Meclisi içeriden zayıflatmaya yönelik girişimleri ve gayretleri" olduğunu ifade etti.

CHP'nin "millete karşı, demokrasiye karşı, evrensel hukuka karşı siyaset yürüttüğünü, bunun da ülkeyi tahrip ettiğini" ileri süren Erdoğan, "İdeolojik hukuk yorumlarıyla, TBMM'nin iradesini bloke etmeyi 'muhalefet' zannetmek, doğrudan doğruya halkın taleplerine, milli iradeye açıkça tavır almaktır, objektif hukuk kurallarını sabote etmektir" şeklinde konuştu.

Erdoğan, konuşmasında hükümet olarak sorumlu davranmaya, sağduyuyla hareket etmeye, milletin çıkarlarını korumaya devam edeceklerini belirterek, "Demokrasiden, hukuktan, adaletten ayrılmadan millete hizmet yolunda kararlı adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber