Türk Eğitim-Sen: Eğitim sorunların altında eziliyor

Haber Giriş : 12 Haziran 2008 11:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 2007-2008 eğitim döneminin sorunlarla sona erdiğini belirtirken, ?Milli Eğitim Bakanlığı'nın üç aylık yaz tatilinde ciddi bir hazırlık yapması gerekmektedir? dedi.

- Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk yaptığı yazılı açıklamada, 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılının yarın sona ereceğini ancak eğitim camiasının bu dönemi sorunlarla bitirdiğini söyledi. Koncuk, gelecek eğitim döneminin de sancılı başlayacağını ifade ederek, ?Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı'nın üç aylık yaz tatilinde ciddi bir hazırlık yapması gerekmektedir? dedi.

Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada eğitimin sorunlarına dikkat çekti. Ortaöğretimin dört yıla çıkarılması ile birlikte liselerin bu yıl mezun vermeyeceğini anımsatan Koncuk, bu nedenle ilköğretimi bitirip, ortaöğretime başlayacak öğrencilerin kaydında büyük sorunlar yaşanacağını anlattı. Koncuk, yaşanabilecek derslik sıkıntısıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'nın önlem almadığını belirtirken, ?Hem derslik sayısı hem de öğretmen sayısı bu öğrencilerin eğitim-öğretim yapmasına elverişli değildir? dedi.

-223 BİN DERSLİK AÇIĞI-

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2007-2008 verilerine göre; sınıf başına düşen öğrenci sayısının ilköğretimde 34.4, ortaöğretimde 32.1 olduğunu kaydeden Koncuk, OECD ülkelerinde ise sınıf başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 21.5, ortaöğretimde 24.1 olduğunu açıkladı. Koncuk bu duruma göre Türkiye'de derslik açığının ilköğretimde 189 bin 720, ortaöğretimde ise 33 bin 807 olmak üzere toplam 223 bin 527 olduğunu bildirdi.

-?AĞUSTOS'TA 50 BİN ÖĞRETMEN ALINMALI?-

Türkiye'de öğretmen açığının da büyük sorun olduğunu söyleyen Koncuk, ?Ülkemizde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 24.4, ortaöğretimde 16.9'dur. OECD ülkelerinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 16.7, ortaöğretimde 13.4'tür. Buna göre ülkemizde öğretmen açığı ilköğretimde 205 bin 480, ortaöğretimde ise 51 bin 147'dir? dedi. Koncuk, MEB'in Ağustos ayında yapacağı öğretmen ataması sayısının 24 bin değil, en az 50 bin olması gerektiğinin altını çizdi. Koncuk sözleşmeli öğretmen alımına da bir an önce son verilmesi gerektiğini kaydetti.

Koncuk, Türkiye eğitiminin ?vekalet cennetine? döndüğünü söyleyerek, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul ve kurumlarda görevlendirilen idarecilerin sayısının 25 bin olduğunu ve yandaş kayırmacılığının had safhaya ulaştığını savundu. Yönetici Atama Yönetmeliği'nin 24 Nisan 2008 tarihinde yayınlandığına dikkat çeken Koncuk, henüz asaleten atama yapılmadığına işaret etti.

Koncuk, öğretmenlerin ekonomik durumunun günden güne kötüleştiğini kaydederek, eğitim çalışanlarının yüzde 83.6'sının aylık geliriyle geçinemediğini anlattı.

-?MEB AİLELERİ PARÇALIYOR?-

Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ailelerin parçalandığını savunarak, ?Daha önce eş durumu tayinlerinde hiçbir kısıtlama bulunmazken; son üç yıldır, eş durumundan tayin isteyebilmek için stajyerliğin kaldırılması bir mecburiyet haline gelmiştir. Stajyerliğin kalkmış olma şartı binlerce eğitim çalışanını 1,5-2 yıl ailelerinden ayrı görev yapmak zorunda bırakmaktadır? dedi. Koncuk, stajyerliği kalkmış olanların da, tayin istediklerinde, norm kadro gibi gerekçelerle aynı ilin birbirinden 100- 150 km uzakta olan ilçelerinde görevlendirildiğini ifade ederek, ?Milli Eğitim Bakanlığı eş durumu tayinlerinde yeni bir açılım sağlamalı ve kısıtlamaları kaldırmalıdır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber