Okul ve cami çeşmelerine yeni sistem

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2008 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuoyunda "Su Zirvesi" olarak da adlandırılan 4. Türkiye Su ve Kanalizasyon İdareleri İstişare toplantısının sonuç bildirgesi yayınlandı.

Küresel ısınma ve su kıtlığı nedeniyle su kayıplarını önleme çalışmalarının tüm idarelerin öncelikli projelerinden olması ve idarelerin bu konuyla ilgili tek bir gündem maddesiyle toplanıp ortak dedbir alması istendi. Kararlar arasında resmi daire, cami ve okullarda su israfınının fazlalığının tesbit edildiğine dikkat çekilerek, bu israfın önlenmesi için öncelikle vatandaşların ve kurumların bilinçlendirilmesi, bu kurumlarda harekete duyarlı sistemlerin araştırılması ve uygulama birliğinin sağlanması talep edildi.

Su zirvesinde alınan diğer kararlar şu şekilde sıralandı: Borçların birikmesini önlemek için etkin bir borç kapa sisteminin uygulanması, birikmiş borçların taksitle ödeme kolaylıklarının getirilmesi. Yasal olmayan kullanımları önlemek için bedelsiz tüketimlerin ölçülerek takip edilmesi, tüketimi düşük/gizli bağlantısı şüphesi taşıyan abonelerin SATARİT (kalem kamera) ile tetkik edilmesi; sözleşmesi iptal olan, borçtan dolayı suyu kullanıma kapatılan ya da abone tarafından geçici kapatılan aboneliklerin rutin kontrollerinin yapılması. Şebekedeki fizik kaçaklarında, boru kırığı, bağlantı noktalarındaki kayıplar, depo sızıntılarının önlenmesi için dağıtım sisteminde izole şebeke bölgelerinin oluşturularak debi ve basınç kontrolü uygulamasının başlatılması. İçmesuyu dağıtım şebeke borularının sızdırmazlığını sağlayacak boru ve ekipmanların standartlara uygun seçilmesi. Su depolarında giriş ve çıkışlara mutlaka debimetre takılarak üretimin ve depo kayıplarının tespit edilmesi ve giderilmesi. Şebeke arızalarından meydana gelen kayıpların giderilebilmesi için hızlı bir iletişim sistemi kurularak onarımın hızlı şekilde yapılması. ALO 185 servisine gelen bildirilerin elektronik ortamda kayıt edilerek takip edilmesi. Yangın musluklarından denetimsiz kullanımlarının önlenmesi için kilit sistemleri ve caydırıcı cezaların yönetmeliklere eklenmesi. İçmesuyu dağıtım şebekesinde basınç farklılıkları olan bölgelerde basınç regülasyonunun uygulanması. Atıksu arıtma tesisleri çıkış suyunun tarımsal sulama, yangın suyu ve park bahçe suluma suyu olarak kullanımının teşvik edilmesi yer aldı.

Öte yandan, Türkiye'nin 15 ilinden su ve kanalizasyon idarelerinin genel müdürleri, teknik ve idari personellerin katılımıyla gerçekleşen ve 4 gün süren toplantının ardından yayınlanan bildirgeye, İZSU'nun su tasarrufu kampanyası, diğer illere örnek gösterildi.

Toplantıda belediyelerin su kayıplarını azaltmak için alması gereken önlemler sıralanırken İzmir, kent içinde yasal olmayan kaçak kullanımları, denetim dışı su kullanımını ve fiziki kaçakları önlemek için yürüttüğü çalışmalarda "en başarılı il" bulundu. Özellikle Su Kaçakları Kontrol Projesi ile kenti 363 izole sayaç bölgesine ayıran, basınç ve debi kontrolü yaparak içme suyu dağıtım şebekesindeki kayıpları önleyen İZSU Genel Müdürlüğü'nün bu projesinin, diğer illerde de uygulanması gerektiğinin altı çizildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber