Kırım Kongo hastalığı 4 hastane personeline bulaştı

Haber Giriş : 13 Haziran 2008 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Numune Hastanesi'nde, iki doktor kene ısırması şikayetiyle hastaneye başvuran bir hastaya müdahale ederken Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na yakalandı.

Hastanede yoğun bakıma alınan iki doktorun yanı sıra bir başka doktor ve bir sağlık personeli de KKKA şüphesiyle gözetim altında tutuluyor. Başkent Ankara'nın en büyük hastanelerinden birinde kene paniği yaşanıyor. ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Kulak Burun Boğaz Bölümü pratisyen hekimleri O.U. ve A.K.'da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının belirtileri görüldü. Doktorlar hemen tahlil yaptırdı. Tahlil sonuçları geldiğinde her iki doktorun da KKKA'ya yakalandığı kesinleşti. Hastane yönetimini ve Sağlık Bakanlığı'nı alarma geçiren olay sonrası herhangi bir açıklama yapılmazken, doktorlar acilen yoğun bakıma alındı. Ankara Numune Hastanesi'nde yaklaşık 20 Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastası tedavi görüyor.

DOKTORLAR KIRIM KONGO'YU HASTANIN SOLUNUM YOLUNU AÇARKEN KAPTI

Ankara'da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na yakalanan doktorların, bir KKKA hastasının solunum yolunu açmak için burun kanamasına tampon yaptıkları sırada enfeksiyon kaptıkları belirtildi.

Ankara Numune Hastanesi'nde görevli iki doktorun Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na yakalandığının kesinleşmesinin ardından, bu hastalığın doktorlara nasıl bulaştığı merak konusu oldu.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, KKKA hastalarından birinin burnunun yoğun biçimde kanaması nedeniyle, Kulak Burun Boğaz bölümü doktorlarının, hastanın solunum yolunu açması gerekti. Doktorlar, burun kanamasına hemen tampon tedavisi yapmak istedi. Ancak, yoğun kanama nedeniyle, tampon yapılırken doktorların üzerine, yüzlerine ve gözlerine kan sıçradı. Maske takan ancak koruyucu gözlük takmayan doktorlar, önce durumu önemsemedi, daha sonra hastalığın belirtilerini hissetmeye başlayınca tahlil yaptırdı ve korkunç gerçek ortaya çıktı.

ANKA'nın görüşlerine başvurduğu uzman doktorlar, KKKA hastalarındaki kanamanın, tampon yapıldığı sırada sıçramaya neden olabileceğini belirterek, ?Hastalığın iki doktora kan ve sekresyonla kontrolsüz temas (fışkırma) sonucu bulaştığı sanılıyor? dedi.

-HASTANEYE 1000 ADET KORUYUCU GÖZLÜK

Bu arada, Numune Hastanesi'nin, kan fışkırması nedeniyle iki doktorun KKKA hastalığı kapması üzerine, bu tür operasyonlarda kullanılmak üzere bin adet koruyucu gözlük sipariş ettiği öğrenildi.

-?KIRIM KONGO SOLUNUM YOLUYLA DA BULAŞABİLİR?

ANKA'nın görüşlerine başvurduğu mikrobiyoloji uzmanları, enfeksiyon hastalıklarının kan yolu olmaksızın ?yakın temasla? da bulaşabileceğini belirterek, ?grip gibi değil elbette ama Kırım Kongo Kanamalı Ateşi de yakın temas ve solunum yoluyla bulaşabilir? dedi.

Uzmanlar, sağlık personelinin her zaman risk altında olduğunu ancak son dönemde artan kene vakaları nedeniyle bu riskin çoğaldığını vurgularken, ?Köy yerinden gelen hastalarımızın, muayene öncesinde üzerlerini çıkarırken, elbiselerinin arasından bile kene çıkabiliyor, önemli olan korunmak? dedi. Sağlık personelinin bu tip durumlarla sık sık karşılaştığı işaret edilirken koruyucu önlemlerin artırılması gerektiği vurgulandı.

BAŞHEKİM KOÇ: DÖRT PERSONELİMİZDE KIRIM KONGO TEŞHİS ETTİK

? Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mahmut Koç, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yakalanan bir hastaya müdahale eden üçü doktor dört personelde KKKA teşhisi alındığını söyledi.

Koç, Numune hastanesinde, doktorların KKKA hastalığına yakalanmasıyla ilgili açıklama yaptı. Koç, şunları söyledi:

?KKKA hastalığı nedeniyle tedavi gören ve kaybettiğimiz bir hastaya müdahale eden üç doktorumuz ve bir sağlık personelimizden KKKA hastalığı teşhisi almış bulunmaktayız. Hastalarımızın sağlık durumu çok iyi, kan değerleri düşmedi ve şu anda ateşleri yok. Hayati tehlikeleri yok. Gözlem altındalar.?

Koç gazetecilerin olayla ilgili soruları üzerine, özel kıyafetler ve maskeler kullanıldığını belirterek, ?Daha fazla tıbbi tartışmaya gerek yok. Düşünün kanamalı ve ölmek üzere olan bir hasta, buna müdahale ediliyor, yakın temas söz konusu? dedi.

-SAĞLIK BAKANLIĞI ?NUMUNE HASTANESİ'NDEKİ DÖRT PERSONELİN DURUMU İYİ?

Sağlık Bakanlığı, Numune Hastanesi'nde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yakalanan 4 personelin sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 4 personelden alınan kan numunelerinin Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi'ne gönderildiği yapılan testlerin sonucunun pozitif olduğu kaydedildi.

Hastaların durumlarının iyi olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

?Son 5 yıldır ülkemizde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı vakalarının çoğunun takip ve tedavisinin yapıldığı adı geçen hastanemizde, ilgili sağlık personeli her türlü hastalık riskine rağmen görevlerini özveriyle yerine getirmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber