Poliste zihniyet devrimi

Haber Giriş : 24 Ekim 2004 06:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB'ye uyum yasaları, polise zihniyet devrimi getiriyor. Gözaltına alınan kişiler polisten 'yastığımı-çarşafımı değiştirin' talebinde bile bulunacak

Müzakere tarihi bekleyen Türkiye, en köklü değişiklikleri Avrupa'nın çok hassas olduğu Emniyet'te yaptı. Yeni yasalarla karakollar yenilendi. Vatandaş şu anda haklarının birçoğundan haberdar bile değil.

Bunları biliyor musunuz?

Yazılı valilik izni olmadan polis evinize, işyerinize giremez. Aracınız ve üzeriniz aranamaz.
Gözaltı odanızın havalandırılmasını isteyebilir, yatağınızın çarşaf ve yastığını değiştirtebilirsiniz.
Belli meydan ve parklarda izin almaksızın nutuk çekebilir, polis koruması bile isteyebilirsiniz.
Trafik polisine para cezanızı nakit ödemeyeceksiniz. Tahsilat Maliye Bakanlığı kontrolünde.
81 il emniyetinden on-line pasaport alabilir, şikayetlerinizi yapabilirsiniz.

Avrupa Birliği (AB) yolundaki değişimden pay alan kurumlardan biri de Polis Teşkilatı. Teşkilatta hem mevzuat hem de anlayış birçok değişiklik yapıldı. Yeni düzenlemeler ışığında 'Gözaltı İzleme Birimleri' kuruldu. Gözaltındaki işkencenin önlenmesi için gözetim odalarına kameralar yerleştirildi. Gözaltına alınan kişilerin kalacağı nezarethaneler yeniden inşa edildi. Nezarethanelerin içi 7 metre uzunluğa, 2 metre genişliğe ve 2.5 metre yüksekliğe göre ayarlandı.

GÖZALTINDA DUŞ

Gözaltında bulunan kişilerin temizlik ihtiyaçlarını karşılaması için kadın ve erkekler için ayrı ayrı duş ve tuvalet yapıldı.

Polis Teşkilatı'nın gerek altyapı gerekse eğitim alanındaki hızlı değişimi insan hak ve özgürlüklerine de o hızla yansıdı. Ancak birçok vatandaş bu haklardan habersiz, İşte yeni haklar:

Valilik'ten yazılı izin olmadan hiçbir polis, evde, araçta, işyerinde ve hatta vatandaşın üzerinde arama yapamaz.
Kimse keyfi olarak gözaltına alınamaz ve sorgulanamaz.
Sorguda avukat olmadan adınızı dahi söylemeyebilirsiniz.
Gözaltına alındığınızı en az üç yakınınıza polisin size temin ettiği telefon veya e-mail gibi haberleşme yöntemleriyle bildirebilirsiniz.
Gözaltı odanızın havalandırılmasını isteyebilir, eğer geceyi gözaltında geçirecekseniz yatağınızın çarşafını ve yastığınızı değiştirtebilirsiniz.
İzin almadan kanunlarla belirlenmiş meydanlarda veya parklarda bir konu ile ilgili konuşma yapabilir ve fikrinizi söyleyebilirsiniz. Konuşma sırasındaki güvenlik için polis çağırabilir.
Trafik polisine peşin para cezası ve-rilmeyecek. Trafik cezalarının tahsili artık Maliye Bakanlığı'nın kontrolünde ve kredi kartı ile ödenebilir.
Aracınızın muayenesini bağlı bulunduğunuz İl Emniyet Müdürlüğü'nün veya karayollarının internet sitesinde elektronik ortamda takip edebilirsiniz.
Okul taşıtlarında her öğrenci için bir emniyet kemeri olmak zorunda.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber