Acil serviste kart pazarlığı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 15 Haziran 2008 00:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankalar kredi kartı pazarlamak için şimdi de hastanelerin acil servislerinin önünde stand açmaya başladı. Kaya, 'Bankalar şube dışında kart satamaz ancak dinleyen yok' dedi.

Bankalar kredi kartı pazarlamak için ilginç yöntemler bulmaya devam ediyor. Son olarak hastanelerin acil servisleri önünde stand kuran bankalar, hasta yakınlarının durumlarından faydalanmaya çalışıyor. Bu durumu önlemek için Tüketiciler Birliği harekete geçti.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, yasal sınırlamaya rağmen, birçok bankanın şubeleri dışında farklı noktalarda kredi kartı pazarlamaya devam ettiğini söyledi. Nazım Kaya, şunları söyledi: "2006'da çıkan 5464 sayılı yasaya göre, bankalar şubeleri dışında kart dağıtımı yapamaz. Bunun için BDDK'dan izin almak gerekiyor. Ancak, hastanelerin acil servislerinin önünden, stadyum önlerine ve marketlere kadar her noktada kredi kartı pazarlanıyor. Stand yetkililerine 'izniniz var mı?' diye sorduğumuzda birçoğunun 'yasal izinden' haberi bile yok."

BORÇLAR DAĞ GİBİ OLDU

Yılbaşında 29-30 milyar YTL civarında olan kredi kartı borçlarının bugün 35 milyar YTL'ye ulaştığını kaydeden Kaya, Türkiye'de kullanımda olan kredi kartı sayısının 40 milyon olduğunu, bunun yüzde 40'ının standart ödeme yapamadığına işaret etti. Kaya, "Temerrüte düşen borç tutarı mayıs sonu itibariyle 2 milyar YTL'e ulaştı" dedi. Kredi kartı borçlarının dağ gibi biriktiğini, vatandaşın ödeme güçlüğü çektiğini ifade eden Kaya, "Kredi kartı faizine sınırlama getiren yasa teklifi rafa kalktı. Buna karşın, kredi kartı kullanımı, uzun vadelerle cazip hale getirilmeye devam ediyor. Bu da tüketimi körüklüyor ve vatandaşın geleceğini ipotek altına almasına yol açıyor" diye konuştu.

2 BİN YTL ŞARTI

Kredi kartı yıllık aidatlarına ilişkin problemin devam ettiğini de ifade eden Kaya, bazı bankaların, müşterisi başvurduğunda yıllık aidatı iptal ettiğini, ancak bazı bankaların bu konuda ilginç şartları olduğunu ileri sürdü. Kaya, kendisinin yaşadığı olayı şöyle anlattı:

"Çalıştığım banka, aidatın iptali için belli bir limitte alışveriş yapma şartı getiriyor. Bankadan kredi kartı aidatımın iptal edilmesini istedim. Bana '2 bin YTL ve üzerinde alışveriş yaparsanız, aidatı sileriz' dediler. 30 YTL için 2 bin YTL'lik bir borcun altına mı gireyim. Yine derneğimize başvuran bir tüketici, kart aidatının iptali için başvurdu. '30 YTL hesabınıza yatırıldı' cevabını aldı. Parayı çekmeye gittiğinde, 22 YTL'sinin 2007 yılına ait hesap işletim ücreti olarak kesildiği bildirildi. 2007'nin hesap işletim ücreti 2008'de niye kesiliyor?"

AİDAT İÇİN DAVA

Kredi kartı aidatının iptali için açılan bireysel davalarda, kararın tüketici lehine verildiğini de hatırlatan Kaya, şöyle devam etti: "Bu sorunun kökten çözümlenmesi lazım. Bunun için Tüketici Mahkemesi'ne tespit davası açacağız. Bugüne kadar kaç dava açılmış, kaçını tüketici kazanmış, tüm bu bilgilerin tespit edilmesini istiyoruz."

BU MANTIĞI ANLAMIYORUZ

"Acil servislerin önünde bile kredi kartı pazarlanıyor. Bu mantığı anlamıyoruz" diyen Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Banka dışında kredi kartı verilmesi izne tabi. Ancak, hala farklı yerlerde kredi kartı dağıtımı devam ediyor. Acil servis önündeki uygulamayı görüntüledik ve BDDK'ya gönderdik. Ama bu konuda cevap alamadık" dedi.

Gülendam POLAT/İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber