Anayasa Mahkemesi kararı 1 Ağustos'ta açıklanacak mı?

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 15 Haziran 2008 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bülent Erandaç'ın yazısı

Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkındaki kararını 1 Ağustos Cuma günü açıklaması ihtimali ağırlık kazanıyor. Kapatma davasına yönelik kararın adli tatilin başlamasına yakın verileceği ihtimalini kuvvetlendirir bilgiler yoğunlaştı. Adli tatil, 1 Ağustos Cuma akşamı başlayacak, 5 Eylül'de sona erecek. AK Parti, yeni yol haritasını daha çok kapatma davasının muhtemel sonuçlarına göre belirlemiş durumda. Anayasa Mahkemesi kararını verinceye kadar Meclis çalışmalarını sürdürecek ve kapatma halinde yeni seçim tarihi belirlenecek. Mahkemenin gerekçeli kararı açıkladığı tarihe bağlı olarak, yeni seçim takvimi netleşecek.

Güneş seçimle mi doğacak?

Erdoğan'ın, "Şu kısacık hayatımızda bile gölgelerin üstümüze geldiği en sıkışık, en zor zamanlarda güneşin doğuşuna binlerce kez şahit olduk" sözleri, kulislerde "Seçimi işaret ediyor" şeklinde yorumlandı. Başbakan, CHP ve MHP'yi uyarıyor. Muhtemel bir kapatma durumunda seçim kararı alınırsa CHP ve MHP'nin hazır olmadığı düşünülüyor AKP çevrelerinde. Milli iradeye sahip çıkmadığı için CHP'nin ilk seçimde ciddi oy kaybına uğrayacağı da konuşuluyor. Hedef, yüzde 60. Önemli nokta, gerekçeli kararın yayınl anması. Her şey bu tarihe göre yürüyecek.

Şifre...

Başbakan gerekçenin gecikmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu ısrarla söyledi. Ancak bu inatçı itirazın ardında önemli bir 'taktik sır' bulunuyor. Stratejik zamanlama, kapatılma halinde Erdoğan'ın vekilliğini engelleyebilir! Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararı vermesi halinde, açık TBMM'nin hızla bir erken seçim kararı almasının "hızlı" yolu açık tutulmuş oluyor. Başbakan'ın Yüksek Mahkeme'nin türban konusundaki gerekçeli kararını açıklamamış olmasına yönelttiği eleştiri; gerçekte bu uygulamanın yakın gelecekteki "diğer" karar için teamül olmamasına da dayanıyor. O "diğer" karar, elbette "kapatma" kararı. İşte bunun gerekçesinin gecikmemesi gerekiyor. Çünkü gecikirse, Erdoğan'ın "bağımsız" milletvekili adayı olabilmesinin önünde engel oluşturabilecek!

Siyaset yasağı gelirse, gerekçe süratle yazılıp yayınlanmalı, "açık TBMM"nin alacağı hızlı erken seçim kararına, Erdoğan yetişmelidir. Peki ya gecikirse? Yasaklı siyasilerin seçimde bağımsız aday seçilmelerinin önüne süre engellinin çıkması tehlikesi bulunuyor. Erdoğan'ın "Gerekçeli kararları bir an önce açıklayın" çağrısı, hem türban kararının gerekçesinin açıklanmamasına tepki hem de muhtemel kapatma davası kararının gerekçesinin geciktirilmemesi çabasıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber