Devletin bütçesinde YTL hatası

Haber Giriş : 25 Ekim 2004 03:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlk kez 6 sıfırı atılmış bütçe yapan Maliye Bakanlığı, YTL'yi şaşırdı. Veraset ve İntikal Vergisi gelir hedefi 80 milyon YTL yerine 80 milyar YTL olarak bütçeye girdi

Yeni yılla birlikte günlük kullanıma girecek Yeni Türk Lirası'nın (YTL) vatandaş tarafından nasıl algılanacağı, ne tür sorunlar çıkaracağı tartışılırken, büyük hatayı devletin kendisi, hem de hergün rakamlarla uğraşan Maliye Bakanlığı yaptı.

Maliye Bakanlığı, YTL'ye geçiş sebebiyle ilk kez 2005 yılı bütçesini TL yerine YTL üzerinden hazırladı. Ancak Tercüman, yüzlerce Maliye bürokratının gece gündüz üzerinde çalıştığı, defalarca kontrol ettiği YTL'li ilk bütçe olan 2005 bütçesindeki rakam hatasını buldu. Maliye bürokratları, Veraset ve İntikal Vergisi'nin tahmin gerekçesinin yer aldığı bütçe metnine 80 trilyon liralık gelir hedefini şaşırıp 80 milyar YTL olarak yazdı. Bürokratlar, rakamla belirtilen "miktar" bölümüne trilyondaki 6 sıfırı atıp "80.000.000 YTL" yazdı. Ancak, iş aynı rakamı yazıya dökmeye gelince kafalar karıştı, 80 milyon YTL, 80 milyar YTL'ye dönüştü.

Buna göre devletin gelecek yıl veraset ve intikal vergisi yoluyla vatandaştan tam 80 katrilyon lira toplaması gerekiyor. Doğrusu ise Veraset ve intikal vergisinden devlet 80 trilyon lira gelir bekliyor. Maliye'nin rakamlar konusunda uzmanlaşmış bürokratları tarafından yapılan bu büyük hata, Merkez Bankası'nın YTL tanıtımı için hedef kitle olarak belirlediği topluluğa ilişkin de soru işareti yarattı. Merkez Bankası, YTL'yi tanıtma konusunda ilk hedef kitle olarak Türkiye'deki hiç okuma yazma bilmeyen 450 bin kişiyi belirlemişti. Oysa, daha bu kitlenin yeni gelişmeye nasıl uyum sağlayacağı üzerinde tartışılırken hatanın büyüğü rakam profesörlerinden geldi.

Tercüman (Ilıcaklar)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber