Gül kayıp trilyon davasında soruşturulmayacak

Haber Giriş : 17 Haziran 2008 17:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Ankara Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral ?Kayıp Trilyon? davasıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında, ?mevcut anayasal sistem gereğince, iddia olunan eylemlerin kanıt ve unsurları tartışılmaksızın, yasal imkansızlık nedeniyle soruşturma yapılmasına gerek olmadığına? diyerek takipsizlik kararı verdi.

-Savcı Kayral, Cumhurbaşkanlığının milletvekilliğinden daha üstün bir mevkii olduğuna dikkat çekerek, ?Cumhurbaşkanının dokunulmazlılığının bulunmayacağının düşünülmeyeceği, bu hususun olsa olsa etik nezaket kuralları gereği anayasada yer almadığı?nı belirtti.

ANKARA (ANKA)- Ankara Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral ?Kayıp Trilyon? davasıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında, ?mevcut anayasal sistem gereğince, iddia olunan eylemlerin kanıt ve unsurları tartışılmaksızın, yasal imkansızlık nedeniyle soruşturma yapılmasına gerek olmadığına? diyerek takipsizlik kararı verdi.

Savcı Kayral, Cumhurbaşkanlığının milletvekilliğinden daha üstün bir mevkii olduğuna dikkat çekerek, ?Cumhurbaşkanının dokunulmazlığının bulunmayacağının düşünülmeyeceği, bu hususun olsa olsa etik nezaket kuralları gereği anayasada yer almadığı?nı belirtti.

Kayral, 4 sayfalık takipsizlik kararında şu görüşleri dile getirdi:

?1924, 1961 ve 1982 anayasaları incelenerek karar verildi. Mevcut anayasal sistem gereğince Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında iddia olunan eylemlerin kanıt ve unsurları tartışılmaksızın yasal imkansızlık nedeniyle soruşturma yapılmasına gerek olmadığına karar verildi."

Kayral, 1982. Anayasası'nın 105. maddesine göre, Cumhurbaşkanın sadece vatana ihanetten sorumlu olarak yargılanacağının belirtildiğine dikkat çekerek, ?Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin varsa partisi ile ilişkisinin kesilmesi ve milletveklilliğinin sona ermesi, görevinin özelliğinin doğal gereği olup milletvekilliğinin sona ermesinin dokunulmazlık dışında kalacağı anlamına gelmediği, açıkça bu sözcüğün anayasada yer almasının Anayasa'nın 104. maddesinde sayılan yetkileri kullanan milletvekillerinden çok daha önemli konumda olan cumhurbaşkanının dokunulmazlılığının bulunmayacağının düşünülmeyeceği, bu hususun olsa olsa etik nezaket kuralları gereği anayasada yer almadığı ortadadır?

Kayral'ın verdiği takipsizlik kararına itiraz edilirse dosya, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber