Posta güvercinleri 'cep telefonu' yüzünden yolunu şaşırdı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Haziran 2008 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bütün dünya cep telefonlarının insan sağlığına zararlarını tartışırken, ilginç bir iddia ortaya atıldı. Posta Güvercinleri Derneği Başkanı Lütfi Kaşatan, cep frekansları yüzünden kuşların ters istikamete gittiğine dikkat çekti: "İzmir'e gelmesi gereken Ağrı'ya uçuyor. Bunun başka izahı olamaz."

Türkiye'de sayıları 70 milyonu bulan cep telefonlarının insan sağlığının yanında hayvanların yön bulma duyularına da zarar verdiği belirlendi. İzmir Posta Güvercinleri Derneği Başkanı Lütfi Kaşatan, bu cihazların yaydığı frenkanslar yüzünden kuşların bazılarının ters istikamete gittiğini iddia etti.

1300'lü yıllardan beri haberleşmede kullanılan posta güvercinlerinin, yaşadığı yeri hatasız bulduğunu, ancak son yıllarda hislerinin zarar görmeye başladığını savunan Kaşatan, "Birçok güvercin, İzmir'e gelmesi gerekirken Ağrı, Kars, Amasya, Trabzon veya Tekirdağ gibi zıt yönlere gidebiliyor." dedi.

Bugüne kadar güvercinleri yüzlerce yarışmada onlarca birincilik kazanan Muharrem Vardar, Afyon'dan bıraktığı güvercinlerden birinin Kars'a gittiğini, diğerinin de Amasya'nın Taşova ilçesine uçtuğunu anlattı. Her ikisinin de ayaklarındaki künyeler aracılığıyla bulunduğunu aktaran Vardar, "Bu kuşların yön hatası yapması mümkün değil, ancak başka yerlere gitmelerini izah edemiyorum. Yıllarca denedik, kapalı ortamda kuşları kilometrelerce uzağa götürüp bırakmamıza rağmen her seferinde geri dönmüşlerdi. Son yıllarda bu durum değişmeye başladı." şeklinde konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Şeker de cep telefonlarının kuşlara verdiği zarardan oldukça emin: "Kuşların beyninde doğal bir pusula var. Yerin manyetik alanına göre yön buluyorlar. Mesela gece uçarken insanların oluşturduğu elektromanyetik kirlilik artınca yönlerini bulmakta zorlanıyorlar. Bazıları şehirlerde kalıyor, yollarına devam edemiyor. Bu yüzden bazen uçaklar düşüyor. Kuşlar ise yanlışlıkla başka yerlere gidiyor." Almanya ve ABD'de elektromanyetik kirliliğin önlenmesi için bu tür istasyonların şehir dışına çıkarıldığını kaydeden Prof. Şeker, Dünya Bankası'nın da 500 bin dolar harcayarak bu etkiyi azaltma yoluna gittiğini vurguladı. Şeker, "Türkiye daha bunun varlığından bile habersiz. Manyetik kirlilik, hayvanların yanı sıra bitkilere de zarar veriyor. Devletin bu kirliliği sınırlandırması gerekir." diye konuştu.

Ömer Oruç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber