Çelik: Rektörlerin dekanı teklif etmesi daha uygun ve daha etiktir

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Haziran 2008 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversiteye girişi gelişmiş Batı ülkelerindeki standartlara yaklaştıracak bir sistem üzerinde çalıştıklarını söyledi. Çelik, yeni seçilen rektörün dekanı teklif etmesinin daha uygun ve etik olduğunu da belirtti.

TBMM Genel Kurulu, yeni kurulan devlet üniversitelerine rektör atanması ile profesörlük ve doçentlik atamalarının yeniden düzenlenmesine ilişkin Yükseköğretim Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerini sürdürüyor. Tasarının görüşmeleri sırasında milletvekillerinin soru ve eleştirilerini cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversitelere atanan rektörün kendi çalışacağı kişiyi kendisi belirleme, teklif etme hakkına sahip olması gerektiğini söyledi. "Etik olan da

budur" diyen Çelik, yeni seçilen rektörün dekanı teklif etmesinin daha uygun, daha akademik, daha etik olduğunu vurguladı. Çelik, "Bundan dolayı YÖK'ün beklettiği 24 dekan teklifi vardır. Bunların ataması yapılmamıştır. Sebep budur. Bir taraftan da asaleten rektörü olmayan üniversitelere rektör atanınca teklifler yapılacak ve gerekli atamalar da yapılacaktır" diye konuştu.

Dershanelerin varlığı konusunda Başbakan'ın yaptığı garabet benzetmesinin kesinlikle doğru olduğunu dile getiren Çelik, üniversiteye girişi düzenleme yetkisinin YÖK'e verildiğini hatırlattı. Bununla ilgili kanuni düzenleme getirdiklerini ancak Anayasa Mahkemesi'nden geri döndüğünü hatırlatan Çelik, şunları söyledi:

"Sonuçta bunun değişmesi gerekiyor. Şu anda YÖK ile görüşüyoruz. İlkokuldan başlamak üzere senkronize biçimde çocuklarımızı sınav baskısından kurtaracak, aynı zamanda üniversiteye girişi gelişmiş Batı ülkelerindeki standartlara yaklaştıracak bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Dershaneler bir sebep değil, bir sonuçtur. Bu sonucu ortaya çıkaran sebepler varolduğu sürece dershaneler olacaktır. Bu sebepleri ortadan kaldıracak adımları atarsak bu mesele rayına oturacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber