Coşar: Baroların süratle Anayasa'dan çıkması gerekiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2008 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar, mali ve idari yönden özerklik isteyen baroların, süratle Anayasa'dan çıkarılması gerektiğini belirterek, "Hem mali hem idari yönden özerklik diyoruz ama Anayasa'daki mevcut düzenlemeler devam edecek olursa idarenin vesayeti altında kalırız" dedi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından düzenlenen, "Adalet Bakanlığı Yargı Reformu Strateji Belgesi Gölgesinde Yargı Reformu" sempozyumu devam ediyor.

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Coşar, Hukuksuzluğu aşmak için yasal düzenlemeler yapmanın en kolay yol olduğunu ifade etti. Toplumun kendisini hukuka bağlı hissetmeden sorunların çözümünün her zaman erteleneceğini savunan Coşar, "Hukukun üstün olduğu bir toplumda yargıç ve savcıların yasal olarak kurduğu bir örgüt kapatılamaz, kapatılmak dahi istenemez" diye konuştu.

"Yargı Reformu Strateji Taslağı"nın beklentilerin gerisinde kaldığını ve değiştirilen düzenlemelerin yerine gelecek düzenlemelerin "açıklanmadığını ya da saklandığını" savunan Coşar, taslakta hukuk eğitimini tamamlayanlara yönelik yeterli projeler olmadığını kaydetti.

Coşar, yargıçlık, savcılık ve avukatlık stajlarının birleştirilerek, hukuk fakültelerine standart getirilmesini, standardın altında kalan fakültelerin kapatılması gerektiğini söyledi.

Yüksek yargı organlarında yer alan tetkik hakimlik sisteminin taslakla kaldırılmasının planlandığını anlatan Coşar, bunun çok yanlış bir uygulama olacağını, tetkik hakimlik sisteminin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Dünyadaki hiçbir demokratik devlette baroların işleyişinin anayasalarla düzenlenmediğini ancak totaliter devletlerde düzenlediğini kaydeden Coşar, "Baroların süratle Anayasa'dan çıkması gerekiyor. Hem mali hem idari yönden özerklik diyoruz ama Anayasa'daki mevcut düzenlemeler devam edecek olursa idarenin vesayeti altında kalırız. Devlet baroları mali ve idari yönden denetler" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber