Seviye Belirleme Sınavı Uygulamasını geride bırakırken...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Haziran 2008 22:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007-2008 tarihi itibari ile 8.sınıflarda yapılan OKS sınavı son kez düzenlenerek yerine 6-7 ve 8.sınıflarda girilecek SBS sınavı getirilmiş ve ilk sınav 21-22 Haziran 2008 tarihlerinde yapılmıştır.

Bu sınavda sorulan sorular ile sınavın uygulanışı noktasında bazı değerlendirmeleri yapacak olursak;

Sınav ilk kez uygulandığı için bazı velilere ulaşılamamış ve amacı anlatılamamıştır. Bu nedenle 500 bin civarında 6 ve 7.sınıf öğrencisi sınava müracaat etmemiş ya da edememiştir. Edememiştir diyoruz çünkü SBS başvuruları sona erdikten sonra bakanlık tarafından hiçbir resmi açıklama yapılmadan başvuruların alınmaya devam edildiği bilgisini http://www.memurlar.net/haber/113215/ linkinde ?SBS Skandalı:Bu Ciddiyetsizlikten Öte İş Bilmemezliktir...? başlığıyla duyurmuştuk.

Orada da belirttiğimiz gibi sınav skandala dönüşmüştür. Çünkü başvurmadığı halde sınava girebileceği yönündeki uygulamadan tüm öğrenciler haberdar edilememişlerdir.

Ayrıca sınav soruları incelendiğinde; soruların sistemin yararlı olduğunu ortaya koymak adına hazırlanmış olduğu açıkça görülecektir. Anlaşılan o dur ki bu yıl OKS ve SBS de hiç yanlış yapmayan yani soruların %100'ünü doğru bilen öğrenci sayısı azımsanamayacak kadar çok olacaktır. Bu da sınavların ölçme değerlendirme ilkelerine aykırıdır. Elbet ki öğrencilerin doğru yapmalarına karşı değiliz fakat eleme sistemini objektif hale getirmek istiyorsanız herkesin eşit şartlarda katıldığı düşünülen sınav unsurundan başlamanız gerekmektedir. Sınav sonucunda soruların tamamını doğru yapan öğrenciler arasındaki elem sistemini objektif olmayan kriterler sürüklersiniz ki bunun ne kadar adaletli olacağı hep tartışılacaktır. O zaman o ? okuldaydı okul puanı yüksek geldi, ya da onun öğretmeni şuydu ? dersi yüksekti gibi objektif olmayan haklı ya da haksız tartışmaları ön plana çıkarırsınız?

Bunun ötesinde sınavda görevli bir eğitimci olarak o çocukların bu yaşlarda bu stres ya da heyecan içerisine sokmanın ne kadar doğru olduğunu bir kez daha tartmak gerekir diye düşünüyorum. Görev yaptığım kurumda basın mensupları veliler ve öğrencilerle röportajlar yaptılar bir çoğunun beyanı ?aman çocuğumuz kazansın istiyoruz? ya da ?kazanacağım? şeklindeydi. Oysa ki bu sınav da kazanmak ya da kaybetmek diye bir şey yoktu. Yani bu konuda dahi bilinçsizdi veli ve öğrencilerimiz.

Birçok öğrenci kimliğini unutmuş, kimi okullar kimliksiz öğrencileri sınava almazken kimileri sorgusuz sualsiz sınava almışlardır. Kimlikte fotoğraf zorunluluğu olmaması nedeniyle durum iyice karmaşık hal almış, gelecekte yapılacak bu tip uygulamaların sınavın güvenirliliğini tehlikeye atabilecektir.

SBS konusunda Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Batman ilinde dile getirdiği ve basında yer alan ?Başbakan Erdoğan, Seviye Belirleme Sınavı'nın bire düşürüleceğinin müjdesini verdi. Erdoğan, Bakan Çelik'e, "Çocukları bıktırdınız. Bunu konuşalım" dedi..? şeklindeki haberler çok yerinde ve anlamlıdır.

Başbakan tarafından yapılan bu açıklama; bir veli tarafından yargıya da taşınan SBS uygulaması ile ilgili olarak; memurlar.net'te http://www.memurlar.net/haber/92427/ linkinde ?MEB tarafından yayımlanan 'Ortaöğretime Geçiş Açıklamasındaki' hatalar? başlıklı yazımızda da yayımladığımız hata ve endişelerimize kulak verir niteliktedir.

Saygılarımla

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber