Doğalgaza da zam gündemde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2008 14:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji KİT'leri, 1 Temmuz öncesinde tariflerini ayarlayarak sistemin uygulanacağı dönem öncesi baz fiyatları belirliyor. Bu kapsamda BOTAŞ da doğalgaza, hızla artan petrol fiyatlarına bağlı olarak 1 Haziran'dan geçerli olmak üzere, gerekli olan oranın altında kalacak şekilde, konutlarda yüzde 7.4 ve sanayide yüzde 8.3 zam yapmıştı.

Reuters'a bilgi veren bir ekonomi yetkilisi, BOTAŞ'ın söz konusu talebi Maliye, Hazine ve DPT'ye ilettiğini belirterek, ?BOTAŞ, otomatik fiyatlandırmaya başlamadan önce baz fiyat için Haziran ayı içinde bir zam daha yapılmasını istiyor. Ancak yüksek bir oran. Başbakan Tayyip Erdoğan, bu tür yüksek miktarlardaki artışa sıcak bakmıyor. Son dönemde ardı ardına gelen zamlar nedeniyle hükümet ancak daha düşük oranlı artışlara yeşil ışık yakıyor? dedi.

Petrolde meydana gelen artışlardan doğrudan ancak gecikmeli etkilenen doğalgaz fiyatları, hükümetin izlediği politika nedeniyle, iç piyasaya tam olarak yansıtılmamıştı. Hızla artan petrolün varili halen 137 dolardan işlem görüyor.

Yetkili, BOTAŞ için 2008 yılında 585 milyon YTL kâr hedefi konulduğunu, bunun yakalanması için BOTAŞ'ın zam talebine olumlu bir cevap verilmesi gerektiğini belirterek, ?Eğer bu gerçekleşmezse BOTAŞ'ın kâr öngörüsü hiç bir şekilde gerçekleşmez. Hükümetin de bu konuda ısrarcı olmaması gerekir? dedi.

Ekonomi ile ilgili bakanların yanı sıra Enerji Bakanı Hilmi Güler'in BOTAŞ'ın talebini aldıklarını ve bunu değerlendirdiklerini ifade eden aynı yetkili, ?Bir zam kararı çıkması büyük olasılık. Bu çerçevede 30 Haziran'da BOTAŞ doğalgaz fiyatlarını konut ve sanayide artıracaktır? şeklinde konuştu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş.'nin (TETAŞ) 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere toptan elektrik satışına yüzde 12.7 zam yapılmasına ilişkin tarife başvurusunu bu ayın başında onaylamıştı. TETAŞ'ın yeni tarifesi, TEDAŞ'ın maliyetlerini artıran önemli unsurlar arasında yer alıyor.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), maliyetlerindeki bu artışın da etkisiyle elektrik tarifesine yüzde 22.9 zam yapılmasına yönelik talebini EPDK'ya iletmişti. Enflasyon güncellemesiyle bu oranın yüzde 25'in üzerine çıkabileceği belirtiliyor. EPDK, söz konusu talebi yarın yapacağı toplantıda karara bağlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber