Et ve Kıyma da dönen oyunlar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Haziran 2008 00:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım Bakanlığı tarafından yayımlanmış olan tebliğle içeriği belirsiz kıymaların satışının yapılması yasaktır. Hazır ve karışım kıyma üretim ve satışını tümüyle yasaklanmış, fabrikadan mahalle kasabına kadar tüm işletmelerde üretim ve satışı yasaklanırken, belirli koşullara uygun işlenmiş ürün üretenleri ise kapsamıyor.

Peki, böyle bir yasak olması bizim güvenli, sağlıklı kıyma yiyebilmemiz için yeterlimi? Gözü para hırsından başka bir şey görmeyen vatandaşlarımız olduğu müddetçe bu biraz zor. Kıyma adı altında satılan hazır kıymalara, renginin güzel görünmesi için havuç, maliyetinin düşmesi için kemik, tavuk derisi ve sakatat karıştırılmaktadır.

Kıyma nasıl olmalı? İyi bir kıyma nasıl görünür? Gibi sorulara cevap verebilmemiz oldukça zor. Çünkü Kıyma makinesi içerisine girmiş etin kıyma halini aldıktan sonra içerisinde nelerin olduğunu gözle anlayabilmek imkânsızdır. Bu yüzden Kıymanızı kendi aldığınız etten yaptırmalısınız.

Ambalajsız hazır kıyma, "Kesinlikle satın alınmamalıdır. Bu tür ürünleri satın almamakla kalmayıp satan işyerlerinin Tarım Müdürlüklerine bildirilmesi gerekir. Bu ürünlerin ambalajı üzerinde, gıda üretim izinleri, üretim ve son kullanma tarihi ve içerik bilgilerinin bulunması gerekir. Hangi şartlarda hazırlandığı bilinmeyen ve kontrolsüz olarak tüketiciye sunulan hazır kıymanın, kasap, market ve hipermarketlerde açıkta ve hazır olarak satışı ise kesinlikle yasaktır. Ambalajsız hazır kıyma bazı işletmelerde 8?10 YTL'den satılıyor. Bu ucuzluk nereden geliyor? Ucuz fiyatlarla tüketime sunulan hazır kıymaların içinde hayvansal yağ, tavuk taşlıkları, soya unu ve sakatat ürünlerinin olmadığından nasıl emin olabilirsiniz"

Zaman ilerledikçe gıda ürünlerinde maliyetlerini, fiyatlarını aşağı çekmek için birçok yeni yol ortaya çıkıyor. Kıyma da olduğu gibi ette de buna benzer sağlıksız şeyler olabilir mi diye aklınıza bir soru gelebilir. Bu sorunun cevabı maalesef EVET dir. Peki, ette ne tür hileler yapılıyor;

Bradmix bu kelimede ne demek diyeceksiniz? Yemek de olduğumuz et'lerde kullanılması yasal olmayan bu katkı maddesi maalesef et'lerde kullanılmakta. Bradmix et ıslatıldıktan sonra kullanılıyor böylece et suyu bağlayarak ağırlığın artmasına neden oluyor. Ayrıca etin renginin daha iyi görünmesini sağlıyor. Yani bu madde kullanılarak hem etin ağırlığı arttırılıyor hem de rengi daha çekici kılınıyor.

Bradmix kullanılarak etin ağırlı üzerinde % 35 gibi bir oranda ağırlık artışı yakalayan bu aç gözlü insanlarımızın piyasa sürdüğü eti ayırt etmenin yolu;

Tüketici, sahtekârları fiyattan yakalayabilir Tüketicilerin Bradmix maddeli ürünleri ayırabilmesi için fiyatı göz önünde bulundurmaları gerekiyor, "Eğer etin fiyatı piyasadan ucuz ise tüketici bu ete ilgi göstermemeli" .

Bu konu da en büyük görev her zaman ki gibi Gıda denetim yetkisini elinde bulunduran ancak sürekli personel eksikliğinden şikâyette bulunan Tarım İl Müdürlüklerine düşüyor.

Servet Kardoğan
Gıda Mühendisi
[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber