Başkomiseri öldüren şoföre 16 yıl 4 ay hapis

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Haziran 2008 16:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)

İZMİR Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği tarafından yapılan akaryakıt kaçakçılığı operasyonu sırasında, el konulan tankeri bilerek şarampole sürüp, kazada, yanında bulunan Başkomiser Erdal Akbolat'ın ölümüne neden olmakla suçlanan tutuklu şoför Muzaffer Fenkli, 16 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Son duruşmayı, ölen Akbolat'ın 100'e yakın meslektaşı izledi.

İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde, Mali Büro Amirliği ekipleri tarafından 2007 Mayıs ayında düzenlenen kaçak akaryakıt operasyonunda el konulan tanker, zanlılardan 37 yaşındaki şoför Muzaffer Fenkli'nin yönetiminde İzmir'e getirilirken şarampole yuvarlandı. Kazada Muzaffer Fenkli'nin yanında bulunan Başkomiser 31 yaşındaki Erdal Akbolat yaşamını yitirdi. Kazanın ardından İzmir 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Savcı ?Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu bir kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan şoför Fenkli'nin 15 yıla kadar hapsini istedi. Fenkli kazanın frenlerdeki arıza nedeniyle meydana geldiğini öne sürdü. Teknik bilirkişi raporlarında tankerde herhangi bir arıza olmadığı belirtilmesi üzerine 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi yargıcı ilk duruşmada, sanığın suçunun ?Kasten Adam Öldürmek' olduğunu, hakkında ömürboyu hapis cezası isteneceğinden, bu davaya ağır ceza mahkemesinin bakması gerektiğini belirterek görevsizlik kararı verdi.

Tanker şoförü Muzaffer Fenkli, İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde ?Kasten adam öldürmek' suçundan ömürboyu hapis cezası istemiyle yargılanamaya başlandı. Mahkeme heyeti uzman bilirkişilerden oluşan heyetten kazayla ilgili kusur oranının belirlenmesi için rapor istedi. İnceleme yapan bilirkişi heyeti, araçta bir arızanın tespit edilemediğini, kazanın tamamen sürücünün hatalı davranışı sonucu meydana geldiğini belirtti. Davanın tutuklu sanığı tanker şoförü M.F.'nin kazada 8/8 oranında tam kusurlu olduğunu bildirdi.

Son kez yargıç önüne çıkan Fenkli savunmasında, ?Yakıtı aldıktan sonra araç arıza yapınca Kemalpaşa İlçesi'ndeki istasyona gittim. Burada boşaltım yapılırken de operasyon düzenlendi. Daha sonra istasyon çalışanlarından biri, yaklaşık 5 kilometre kullandığı tankerin hakimiyetini sağlayamayınca yolda ben, başkomiserin nezaretinde direksiyona geçtim. Belkahve rampalarından inerken de frenlerdeki hava kaçağından kaynaklanan arızadan dolayı da tanker hızlanmaya başladı. Hakimiyetimi kaybettiğim tankerin kontrolünü sağlayamadım. Sonrasını hatırlamıyorum. Benim de iki çocuğum var. Neden bile bile ölüme gideyim. Siz de keşif yerini gördünüz. Daha önce bu tankeri kullanırken, Alaşehir yolunda ön lastik patladı aracı durduramadım, refuje çıktım. O zamanda mı kasıtlı davrandım? Ben önümdeki polis otosuna çarpmamak için gayret sarf ettim. Ona çarpmadan geçebildim ancak hakimiyeti kaybettim. Ben de ölebilirdim. Bütün bunlar dikkate alınsın, çok mağdur durumdayım. Uzun süredir tutukluyum beraatimi istiyorum? dedi.

Davayı sonuçlandıran mahkeme heyeti sanık Muzaffer Fenkli'yi oy çokluğuyla önce 20 yıl hapis cezasına çarptırdı. Duruşmalardaki durumunu hafifletici sebep sayarak cezayı 16 yıl 4 ay hapse indirdi. Sanık karar sonrası cezaevine götürülürken gözyaşlarına hakim olamadı, ?Ben bu cezayı haketmedim? dedi. Ölen Başkomiserin avukatı Mehmet Apa, sanığa verilen cezanının az olduğunu, üst sınırdan ceza verilmesi gerektiğini söyledi. Apa, bu yönde ceza verilmesi için temyize başvuracaklarını belirtti. Son duruşmayı, ölen Akbolat'ın 100'e yakın meslektaşı da izledi.

OLAY NASIL OLDU

Geçen yıl mayıs ayında Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı Mali Büro Amirliği ekipleri, Muzaffer Fenkli yönetimindeki 35 HSK 23 plakalı tankerin, Aliağa'daki TÜPRAŞ Rafinerisi'nden aldığı ve vergisiz olduğu için litresi 80 YKr civarındaki jet yakıtını kaçak olarak bir petrol istasyonuna boşaltacağı ihbarı üzerine harekete geçti. Ekipler, takip ettikleri tankerden Kemalpaşa İlçesi girişindeki bir petrol istasyonuna yakıt boşaltılırken operasyon düzenleyip, işyeri sahibi M.A., pompacı O.B. ve tanker şoförü Muzaffer Fenkli'yi gözaltına aldı. Tanker, savcının talimatıyla İzmir'e getirilmek üzere yola çıkarıldı. Başkomiser Erdal Akbolat, tankeri kullanan gözaltındaki şoförün yanına bindi. Belkahve rampalarına geldiklerinde aniden hızlanan tanker, orta refujü geçip karşı şerite geçtikten sonra şarampole yuvarlandı. Kazadan şoför Muzaffer Fenkli, yaralı olarak kurtulurken, Başkomiser Erdal Akbolat yaşamını yitirdi. Akaryakıt kaçakçılığıyla ilgili açılan dava henüz sonuçlanmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber