Trafikte rüşvete kameralı denetim

Haber Giriş : 27 Ekim 2004 07:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü, trafikteki rüşvet iddialarını araştırmak amacıyla altı gizli kameralı ekibi yollara gönderdi. On ay boyunca yapılan gizli kameralı denetim ile ceza kesiminde yüzde 28 artış sağlandı.

EMNİYET Genel Müdürlüğü, trafikteki rüşvet iddialarını araştırmak için on aydır gizli kameralı özel ekipler kullanıyor. Kılık değiştirip Türkiye'yi dolaşan ekipler, gizli kamera kullanarak denetim yapıyorlar. Gizli kameralı ekiplerin varlığının kulaktan kulağa yayılması bile, yazılan cezaların on ayda yüzde 28 artmasını sağladı.

Aksaray, Konya, Nevşehir, Eskişehir, Kütahya, Manisa, Afyon, Antalya, Muğla, Denizli, Adana, Mersin, Aydın, İzmir ve Isparta yollarında yoğunlaştırılan denetimlerde, Bölge Trafik Şubesi'ne bağlı ekiplerden hiçbiri rüşvet girişiminde bulunmadı.

Sivil giyinen başkomiser, emniyet amiri, şube müdürü ve daha üst rütbedeki polis müdürleri, radar gördükleri yerlerde kasıtlı olarak hız limitini aşıp denetime giriyorlar.

Bir kontrolde 150 kilometre hızla radara giren Şube Müdürü, trafik ekibindeki polis memuruna, ?Ben bir firmada çalışıyorum, bana radardan işlem yapmazsan olmaz mı? Bu iyiliğinin altında kalmam, hallederiz' dedi.

Görevli trafik polisi ise,'Sizin 150 kilometreyi geçtiğiniz gizli kamerayla tespit edildi. Bu görüntü kasetleri hem görev yaptığımız Şube Müdürlüğü'ne, hem de incelenmek üzere Ankara'ya gönderiliyor. Kasetler ikili denetime tabii tutuluyor. O yüzden size işlem yapmak zorundayız' karşılığını verdi. Teklif edilen rüşveti geri çeviren görevli memur, Şube Müdürü olduğunu bilmediği sürücüye ceza yazmak isteyince ?denetlendiğini' öğrendi.

DÖNÜŞÜMLÜ KULLANILIYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Planlama Daire Başkanlığı, 2003 yılı sonunda, altı denetim ekibi için trafik özel ödeneğinden iki adet çok gelişmiş ?gizli kamera' satın almıştı.

Halen, Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nda görevli komiser, başkomiser, emniyet amiri ve şube müdürü rütbelerinde 18 polis şefi yollarda rüşvet denetimleri yapıyor. Her ekip üçer kişiden oluşuyor. Denetim ekipleri sahte plakalı altı değişik marka ve modelde sivil araç kullanıyor.

Altı ayrı denetleme ekibinin tüm elemanları tebdil-i kıyafet dolaşıyor. Bu kişiler, bir kamyon muavini olarak ya da yolcu gibi otobüslerde de seyahat ediyor. Deşifre olmamak için saç uzatan ve sakal bırakan denetleme elemanları, radara yakalandıklarında trafik ekibine kasıtlı olarak rüşvet teklif ederek tepkisini ölçüyor.

Ankara'dAKİ POLİSE YALOVA'DAN rüşvet

EMNİYET Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı'nda görevli polis müdürü Memiş Alkan hakkında, Yalova'daki Minibüsçüler Odası'ndan yıllardır rüşvet aldığı gerekçesiyle ?irtikap' suçundan dava açıldı.

Ankara'da görev yapıp Yalova'dan rüşvet aldığı öne sürülen Alkan hakkındaki suçlama şöyle:

?Yalova Minibüsçüler Odası'na bağlı minibüslerden 2002 yılından itiraben düzenli olarak günlük 3-4 milyon lira para kesiliyordu. Bir havuzda biriktirilen bu paralardan bir kısmı Yolava Emniyet Müdürlüğü'nde görevli bazı emniyet yetkililerine verilirken, bir kısmı da Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Denetleme Daire Başkanlığı'nda görevli Şube Müdürü Memiş Alkan'ın banka hesabına yatırılıyordu.'

HESABINA DÜZENLİ PARA

Yıllardır devam eden rüşvet çarkı, İçişleri Bakanlığı'na yapılan bir ihbar sonucu ortaya çıktı. Yapılan soruşturma çerçevesinde dosya Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Soruşturma savcısı tarafından ifadesi alınan Alkan, suçlamaları reddetti. Ancak banka hesabına yatırılan düzenli paralar nedeniyle ?rüşvet' aldığı yönünde kanaat oluşan Alkan hakkında ?irtikap' suçundan dava açıldı.

Ağır Ceza Mahkemesi'ne yargılanacak olan Alkan için 6 yıldan az olmamak kaydı ile hapis ve ömür boyu memuriyetten men cezası talep ediliyor. Olayın ortaya çıkması üzerine Alkan'ın açığa alındığı bildirildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber