Öğretmenler, müdür yardımcılığı sınavında döküldü

Haber Giriş : 27 Ekim 2004 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınav yapmaya alışık olan öğretmenler, girdikleri ilk sınavda tel tel döküldü.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı okul müdür yardımcılığı sınavında öğretmenlerin sadece yüzde 5'i başarılı olabildi. Öğrencilerinden genellikle ?sorular zordu' şikayeti alan öğretmenler, bu kez kendi girdikleri sınavda soruların çok zor olduğunu savundu. 15 bin civarında müdür yardımcısına ihtiyacı olan bakanlık ise öğretmenlerin sınava hazırlıksız gelmeleri nedeniyle başarılı olamadıkları görüşünde.

Okul müdürlüğü için sınav şartını kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı, müdür yardımcılıklarına atama yapmak için ilk kez öğretmenler arasında merkezî sınav yaptı. Sınav 10 Ekim 2004 tarihinde Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün Ölçme Değerlendirme Merkezi tarafından yapıldı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan sonuçlar ise ?sürpriz? olarak değerlendiriliyor. Sınava giren 46 bin 522 öğretmenden sadece 2 bin 732'si (yüzde 5,8) başarılı olabildi. 43 bin 790 öğretmen (yüzde 94,2) sınavdan kaldı. 100 sorunun sorulduğu ve her soruya bir puan verildiği sınavda başarılı olmak için 70 puan gerekiyordu. Sınava giren her beş öğretmenden biri 50'nin altında puan aldı. En yüksek puanı 87 ile bir öğretmen alabildi.

Sonuçların açıklanmasının ardından ?hayal kırıklığına uğrayan' bazı öğretmenler, sınav kağıdının yeniden incelenmesini istedi. Ankara'daki bir ilköğretim okulunda Türkçe öğretmenliği yapan Murat A., ?70'in üzerinde puan bekliyordum; ama 66 geldi.? diyerek sınav sorularının ve cevaplarının yayınlanmasını istedi. Sınavda özellikle mevzuat sorularının çok zor olduğunu kaydeden Türkçe öğretmeni, ?Sınavda ilköğretim, ortaöğretim, mesleki eğitim ve okulöncesinin yönetmelikleri çok detaylı olarak soruldu. Genel kültür ve Türkçe sorularında ise zorlanmadım.? diye konuştu. Mehmet A., Yasin D. ve Veli Ç. sınav kağıtlarının yeniden incelenmesi için başvuruda bulundu.

Meslek lisesi elektrik öğretmeni Ömer G. ise yönetmelik sorularıyla genel kültür sorularının çok zor olduğunu söyledi. Kendi alanından 20 soru beklerken sadece 4 soru çıktığını kaydeden elektrik öğretmeni şöyle konuştu: ?Bana ?Özel okullar izin aldıktan sonra kaç yıl faaliyete geçmezlerse aldıkları izin geçersiz sayılır?' diye soruyorlar. Sınava özel okul değil, resmi okul öğretmenleri giriyor. Ben bir dedim, iki çıktı. ?Ruslar hangi anlaşmayla Osmanlı Devleti'ndeki Ortodoksları himayesi altına almıştır?' diye bir soruyu ilk kez duydum. ?Atatürk Nutuk'ta hangi dönemleri belgeleriyle yazmıştır?' sorusunun cevap şıkları birbirine çok yakındı. Kafadan attım. Cevabını hâlâ bilmiyorum.?

Genel kültür ve Türkçe sorularında ise zorlanmadım.? diye konuştu. Mehmet A., Yasin D. ve Veli Ç., sınav kağıtlarının yeniden incelenmesi için başvuruda bulundu. Meslek lisesi elektrik öğretmeni Ömer G. ise yönetmelik sorularıyla genel kültür sorularının çok zor olduğunu söyledi. Kendi alanından 20 soru beklerken sadece 4 soru çıktığını kaydeden elektrik öğretmeni şöyle konuştu: ?Ruslar hangi anlaşmayla Osmanlı Devleti'ndeki Ortodoksları himayesi altına almıştır?' diye bir soruyu ilk kez duydum. ?Atatürk Nutuk'ta hangi dönemleri belgeleriyle yazmıştır?' sorusunun cevap şıkları birbirine çok yakındı. Cevabını hâlâ bilmiyorum.? Sınavı yapan Eğitim Teknolojileri'nin Genel Müdürü Doç. Dr. Nizami Aktürk ise ?bir uzmanlık sınavı yaptıklarını ve öğretmenlerin çalışacakları dar bir alan olmaması nedeniyle' başarısızlığın ortaya çıktığını söyledi. Personel Genel Müdürü Remzi Kaya ise başarısızlığın kendilerini şaşırttığını belirtti. Kaya, ?Öğretmenlerin sınava hazırlıksız geldiklerini tespit ettik. Geleceğin yöneticilerini seçeceğimiz için de sınavı ciddi tuttuk.? dedi. Sınava beklentilerin çok üstünde başvuru yapıldığını kaydeden Kaya, ?Geçmiş yıllarda kimse müdür yardımcısı olmak istemediği için bu alanda açığımız vardı. Şimdi müdürlüğe giden yol müdür yardımcılığından geçtiği için çok sayıda müracaat oldu.? diye konuştu. Kaya, sınavda başarılı olanların 15 bin civarındaki müdür yardımcısı açığını kapatamayacağını belirtti. Sınavdaki soruların ağırlıkları şöyle: Türkçe, dil bilgisi, kompozisyon yüzde 20, Atatürk ilkeleri ve Türk inkılâp tarihi yüzde 15, kamu yönetimi mevzuatı ile ilgili temel bilgiler yüzde 15, genel kültür yüzde 15, milli eğitim mevzuatı, eğitim yönetimi ve eğitim sistemi ile ilgili temel bilgiler yüzde 20, eğitim kurumlarının türleri itibarıyla görev tanımlarına göre Seçme Sınavı Komisyonu'nca belirlenen konular yüzde 15.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber