HSYK, başsavcıyı 3'e karşı 4 oyla sürgün etmiş

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Temmuz 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başörtülü öğrencileri üniversiteye almayan rektör hakkında soruşturma izni isteyen Isparta Başsavcısı Erol Tosun, HSYK tarafından Ankara'ya savcı olarak atandı. Savcı Tosun hakkındaki karara Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Müsteşar Fahri Kasırga ile bir üyenin daha karşı çıktığı öğrenildi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nun yaz kararnamesiyle görevini yapan bazı başsavcılara tenzil-i rütbe tayini yapması tepkiye sebep oldu. HSYK'nın kararnamesi, Şemdinli iddianamesini hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihracını akıllara getirdi. Hukukçular, anayasa değişikliği yürürlüğe girdikten sonra Isparta Başsavcısı Erol Tosun'un başörtülü öğrencileri üniversiteye almayan rektör için soruşturma izni istemesiyle görevini yerine getirdiğine dikkat çekiyor.

Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişiklikle özgürlüğün pekiştiğini belirten hukukçular, üniversitede öğrencilerin başörtüsü takmasını yasaklayan herhangi bir yasak bulunmadığına dikkat çekiyor. Bu arada HSYK'nın kararnamesiyle ilgili ayrıntılar ortaya çıktı. Kurul'un Başsavcı Tosun hakkındaki kararı 3'e karşı 4 üyenin oyuyla aldığı öğrenildi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Müsteşar Fahri Kasırga ve bir üyenin, Başsavcı Tosun'un görev yerinin değiştirilmesine karşı çıktığı belirtildi. Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, "Başörtüsü konusunda Anayasa ve yasaların getirdiği bir yasak yok. Bu tür kendiliğinden yasaklama getiren rektörler hakkında ilgili savcıların soruşturma açması kadar doğal bir olay yoktur. HSYK, son derece yanlış bir tasarrufta bulundu." dedi.

Gündel, anayasa değişikliği iptal edilse bile öğrencilerin başörtüsüyle üniversiteye girmesinde yasal bir engel bulunmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Bu, inanç özgürlüğüdür. Kanunlarla açıkça sınırlandırılmadığı müddetçe insanlar bu özgürlüklerini serbestçe kullanırlar. Bu tür kendiliğinden yasaklama getiren rektörler hakkında ilgili cumhuriyet savcılığının soruşturma açması kadar doğal bir olay yoktur. Kurul bu şekilde yetkisini kötüye kullanmıştır. Aslında başsavcılar yasakçı rektörler hakkında soruşturma yapmamakla görevini kötüye kullanıyor.

HSYK'nın önceki gün açıklanan adlî ve idarî yargı yaz kararnamesiyle Isparta Başsavcısı Erol Tosun'u, Ankara'ya savcı olarak atanmıştı. Başsavcı Tosun, anayasada yapılan değişiklik sonrası başörtülü öğrencileri üniversiteye almayan Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar hakkında soruşturma izni istemesiyle gündeme gelmişti.

Metin Arslan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber