Köstebek tabip asteğmen

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Temmuz 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dağlıca baskınına ilişkin istihbarat raporunu ve yarbayın kayıtlarını sızdıran kişinin, taburda görevli tabip asteğmen olduğu belirlendi. ?Köstebek' asteğmen terhis olduktan sonra elindeki bilgileri sızdırmış

Dağlıca Tabur Komutanlığı'na yapılan terörist saldırıya ilişkin Taraf gazetesinde yayımlanan istihbarat raporunun, taburda görev yapan bir tabip asteğmen tarafından sızdırıldığı belirlendi. Askeri savcılık tarafından hakkında yasal işlem başlatılan ve adı sır gibi saklanan tabip asteğmenin, istihbarat raporunun yanı sıra Tabur Komutanı Yarbay Onur Dirik'in YouTube'a düşen ses ve görüntü kayıtlarını da sızdıran kişi olduğu tespit edildi. ?Köstebek? tabip asteğmenin saldırıdan 9 gün önce hazırlanan ?gizli gizlilik? dereceli istihbarat raporunu, terhis olduktan sonra sızdırdığı öğrenildi.

TERHİSTE YANINDA GÖTÜRMÜŞ

Geçen yıl 17 Ekim'de gerçekleşen, 13 askerin şehit edildiği, 8 askerin kaçırıldığı Dağlıca baskınına ilişkin istihbarat raporunun medyaya sızmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı'nın başlattığı jet soruşturma tamamlandı. İsmi açıklanmayan tabip asteğmen hakkında ?askeri gizli bilgileri sızdırmak? suçundan yasal işlem başlatıldı. ?Köstebek' asteğmenin, görüntü ve ses kayıtları ile istihbarat raporunu, terhis olurken beraberinde götürdüğü anlaşıldı.

RAPOR BARDAĞI TAŞIRDI

Jandarma Genel Komutanlığı'nın, PKK'nın Dağlıca'ya saldıracağını 9 gün önceden haber veren istihbarat raporu, soruşturmanın derinleştirilmesine ve asteğmenin ortaya çıkarılmasına yol açtı.

Genelkurmay Başkanlığı, belgenin medyada yayınlanmasının ardından istihbarat raporunun varlığını doğrularken, ?Mesajın nereden ve kimler tarafından dışarıya sızdırıldığı tespit edilmiş ve sorumlular hakkında gerekli yasal işlem başlatılmıştır? açıklamasını yapmıştı.

VAN'DA YARGILANACAK

Tabip asteğmen, Dağlıca taburunun görev bölgesi nedeniyle Van Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde yargılanacak. Dağlıca Tabur Komutanı Yarbay Onur Dirik, Afyonkarahisar'da konuşlu İkmal Komutanlığı'na Lojistik Şube Müdürü olarak atandı.

Yarbayın yılbaşı kayıtları

TABİP asteğmenin ilk olarak, Dağlıca Tabur Komutanı Yarbay Onur Dirik'in, baskından yaklaşık 2 ay sonra taburda düzenlenen yılbaşı kutlamalarında çekilmiş görüntülerini sızdırdığı belirlendi. YouTube'de yayınlanan bu kayıtta Yarbay Dirik, davul çalarken ve halay çekerken görülüyor.

İkinci sızdırma vakası ise Yarbay Dirik'in Dağlıca baskınına ilişkin yaptığı değerlendirmelerin ses kaydının YouTube'a konulması oldu. Bantta şu ifadeler yer alıyordu: ?Bizim bu olaydaki dehşet hatamızı söyleyeyim mi size? Benim kesinlikle tabur komutanlığından alınmam lazımdı. Eğer bu konudaki suçluyu bulma konusunda detaylı bir soruşturma yapılsaydı ben belki kurtarırdım paçayı. Ama birileri paçayı kurtaramazdı kesin. O kadar gelişmiş sistemimiz yok daha. Geliyor da tamam da kardeşim, hadi tespit edemedin, onu anladık. Ne yapayım edemedim yani, ?uğraştım ama edemedim'. ?Lan etmene gerek yok ki, herif ?diyor zaten. İkinci bölükten gidin alın herifi. Kendi eliyle size ?Ben PKK'lıyım' diyor. ?Ben örgüt propagandası yapmaktan, şundan bundan şu şu tarihler arası Diyarbakır, bilmem ne cezaevinde yattım' diyor. Kâğıdını bir çıkarıyorsun, 8,5 ay yatmış herif yani. Biz bu herifi teröristlerin dinlendiği telsize koyuyoruz. Zaten senin hatan olmasa istismar edemez ki herif bir şeyi yani. Bir eylem yapılıyorsa bir yerde mutlaka bir hata vardır.?

Barkın ŞIK / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber