Kamu sağlık sigortacılığı birleştirilecek

Haber Giriş : 28 Ekim 2004 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu sağlık sigortacılığını birleştirmeyi hedefleyen Genel Sağlık Sigortası Sistemi, Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı ve Yeşil Kart kapsamındaki sigortalılar için birçok yenilik öngörüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nca hazırlanan "Sosyal Güvenlik Sisteminde Reform Önerisi Taslak Metni"nde yer alan bilgilere göre, reformun birinci bileşeni, Genel Sağlık Sigortası sistemine geçişi kapsıyor.

Taslağa göre, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, kamu çalışanları ve yeşil kartlılar olmak üzere farklı sunulan kamu sağlık sigortacılığı birleştirilecek.
Genel Sağlık Sigortası kapsamında birinci basamak hizmet sunumunda, koruyucu hizmetlerin aktif olacağı, sağlık ve hastalık durumları kayıt altında tutulacağı "Aile Hekimliği"ne dayalı "Birinci Basamak Hizmet Sunumu Modeli"ne uygun bir finansman modeli geliştirilecek. Bu model, tanı yöntemleri ve lojistik açısından ortak kullanıma açık, laboratuvar gibi tanı merkezlerince desteklenecek.

Bireylerin acil haller dışında tanı ve tedavileri birinci basamakta yapılacak, ancak yatarak tedavi ile ileri tetkik ve uzmanlık gerektiren hallerde sevk sistemi gereğince sigortalılar ikinci basamak sağlık hizmeti sunan hastanelere sevk edilebilecek.

Sağlık hizmetleri toplumun öncelikli sağlık sorunları, maliyet etkililik analizleri ve uluslararası normlar dikkate alınarak belirlenecek olan bir "Temel Teminat Paketi" kapsamında sunulacak.

Tüm vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. Bağımlı nüfus kavramı eş ve çocuk olarak tanımlanacak. Mevcut sağlık sigortalılarında olduğu gibi sigortalının geçindirmekle sorumlu olduğu aile fertleri de ilave prim yükü olmaksızın kapsam altında olacak. Ancak yaş sınırı kız ve erkek çocuklar için eğitim şartına bağlı olarak 25 yaş ile sınırlandırılacak. Ailesi adına sağlık yardımı alan çocukların, minimum yaşam düzeyi kriteri dikkate alınarak, bu yaştan sonra kendi adına sağlık yardımı karşılanmaya devam edecek.

Prim esasına dayalı finansman yapısı kurulacak. Sigortalı ve geçindirmekle sorumlu olduğu ailesi için yüzde 12.5 oranında prim alınacak. Buna göre, SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'lulardan yüzde 12.5 sağlık primi alınacak.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber