Savunma sanayinde yerli üretim payı % 50'ye çıkacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2008 12:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Savunma sanayindeki yerli üretim payının gelecek yıla kadar yüzde 50'ye ulaşması hedefleniyor.

Dünyanın en hızlı gelişen ve dış pazarlara açılan savunma sanayileri arasında gösterilen Türk savunma sanayinde yerli üretimin payı her geçen yıl artıyor.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2003 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarının Türkiye'den karşılanma oranının yüzde 25 olduğunu, bugün bu oranın yüzde 42'ye ulaştığını söyledi.

Bayar, "Amacımız 2011'e kadar bu oranı yüzde 50'ye ulaştırmaktı. Ancak benim tahminim bu yıl, en geç seneye yüzde 50'yi geçeriz" dedi.

Tank ve zırhlı araçlar gibi kara araçlarının yakın zamanda tamamının yerli üretim olacağını ifade eden Bayar, Milli Tank Projesi kapsamında çalışmaların devam ettiğini, tankı geliştirecek Otokar ile bu ay içinde sözleşme imzalanacağını bildirdi.

Milli Tank Projesinin 6-7 yıl sürecek bir proje olduğunu anlatan Bayar, şöyle konuştu:

"Şu anda Türkiye'de askeri kamyonlar, paletli zırhlı araçlar zaten yapılıyor. Tank modernizasyonu da yapılıyor. Tank projemizi de tamamladığımızda Türkiye'nin kara araçları konusunda dışarıya bağımlılığı olmayacak. Otokar ile bu ay içinde sözleşme imzalanacak. Otokar tankımızı geliştirecek. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu topunu, Roketsan zırhlarını, Aselsan atış kontrol sistemini yapacak."

Tankın prototipinin 4-5 yılda oluşturulacağını kaydeden Bayar, testlerin ardından 7 yıl sonunda seri üretime geçilebileceğini söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin savaş gemisi ihtiyacının, uluslararası standartlarda ve tamamıyla milli imkanlarla gerçekleştirilmesi amacıyla hayata geçirilen Milli Gemi Projesine de (MİLGEM) değinen Bayar, 100 metre boyundaki ilk yerli geminin eylül ayında denize indirileceğini söyledi.

Geminin 2011 yılında tamamlanacağını ifade eden Bayar, "Bu, kendi tasarladığımız ilk savaş gemisi. Proje tamamlandığında artık gemi sektöründe denizaltılar hariç bu işi tamamen Türkiye'de yapmış olacağız" dedi.

Bayar, ayrıca önümüzdeki yıl içinde fırkateyn tasarımına başlayacaklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber