3. darbe planı: Eldiven

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 08 Temmuz 2008 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sarıkız ve Ayışığı gibi girişimlerin ardından, 'Eldiven' koduyla bir darbe planının daha yapıldığı iddia edildi. Tutuklu paşa Eruygur'un ofisinde bulunan plan, 5 aşamadan oluşacaktı....

Sarıkız ve Ayışığı gibi girişimlerin ardından, "Eldiven" kod adlı yeni bir darbe planı ortaya çıktı. Planın, Ergenekon'da tutuklanan Jandarma eski Genel Komutanı Şener Eruygur'un ofisinde ele geçirildiği iddia edildi. Taraf gazetesinin haberine göre, şifre kullanılmadan yazılan bu plan tam 5 aşamadan oluşacaktı:

ÖNCE TSK'DA MUTABAKAT

İlk aşamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde planı desteklemek için oluşacak uyumsuzluğun giderilmesi sağlanacaktı. Bunun için sürekli koordinasyon oluşturulacak, kuryeler kullanılacak ve emekli komutanlardan yararlanılacaktı. Yine bu aşamanın içinde ikna ya da yaptırım yöntemleri kullanılacaktı. Yüksek Askeri Şura'da komuta kademesinin şekillendirilmesi için çalışılacaktı.

KÖŞK İÇİN MUTABAKAT

"Cumhurbaşkanlığı mutabakatının sağlanması" başlıklı aşamaya göre; siyasetin YÖK'ü etkileme girişimleriyle ilgili 'müşterek çıkış' gösterilecekti. Aynı aşamada; Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda ortak hareket edilecek, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, MİT ve Başbakanlık müsteşarlarının belirlenmesinde mutabakat oluşturulacaktı.

YIPRATMA POLİTİKASI

"Yıpratma" olarak başlıklandırılan bu aşamada, medyanın şekillendirilmesi ön plana çıkıyor. Bunun için bir TV kuruluşu oluşturulacaktı. İhalelerin paylaşımı anlatılacak, Merkez Bankası tartışmaları sıcak tutulacaktı. Planın bu aşamasında, Başbakan Erdoğan ve bakanlar konusundaki yolsuzluk iddiaları gündemde tutulacaktı.

GEMİLER YAKILIYOR

"Hazırlık ve geçiş" olarak adlandırılan 4'üncü aşama ise "Eldivenli yumruk" olarak anılıyor. Bu aşamaya gelindiğinde artık dönüşün mümkün olmadığı kabul edilecekti. Yeni düzeni belirleyecek Anayasa yeniden şekillendirilecekti.

SUSURLUK ÖRNEĞİ

Plan, Susurluk'a karşı gösterilen "bir dakika karanlık" benzeri bir eylemi de içeriyordu. Son aşamada, küçük eylemler düzenlenecek, bayrak asılması ve ışık söndürülmesi gibi yöntemler kullanılacaktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber