Bakan Faruk Çelik, mesleki eğitim için işsizlik fonundan 300 trilyon lira ödenek ayırdı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2008 22:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işsizlik için 300 trilyon ödenek ayırdıklarını belirterek, işsizlikteki asıl sorunun 'Her şeyi yaparım abi' anlayışını olduğunu kaydetti.

Bursa'da İş-Kur ve BESOB işbirliği ile hazırlanan Meslek Eğitim Kurslarının başlatılmasına katılan ıÜüÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, burada işsizlik konusunda açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de işsizliğin en büyük sorunlardan biri olduğunun altını çizen Bakan Faruk Çelik, en büyük önceliklerinin işsiz insanları bir meslek sahibi yapmak olduğunu belirterek, "Türkiye'de yaşanan işsizliğin en büyük sebebi ben her şeyi yaparım ne olursa yaparım anlayışı. Bir aşçı lazım onuda ben yaparım diyor, Ya nasıl yapacaksın onun yağı var tuzu var. Artık dünya kara saban dünyası değil herkes nitelikli eleman arıyor. İşini doğru yapmak ve iyi hizmet yapmak istiyor. Bundan dolayı Türkiye bu dönemi artık kapatmalı." dedi.

Bakan Faruk Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sizler iş bulasınız diye biz işsizlik fonundan 300 trilyon lirayı her yıl genç kardeşlerimizin meslek edinmeleri için ayırdık. Bu mesleki çalışmalar 81 ilde yaygın hale gelecek piyasa analizleri neticesinde hangi meslekte ihtiyaç varsa o meslekler doğrultusunda eğitim verilecek. Bazı yerlerde iş garantili eğitimler düzenliyoruz."

Türkiye'de işsizlik oranını aşağıya çekebilmek için yaygın bir şekilde mesleki eğitim kurslarını geliştireceklerini belirten Bakan Faruk Çelik, "Keşke meslek liseleri çok sayıda açılsaydı. Tüm okullar içinde meslek liselerinin oranı Avrupa'da ki gibi yüzde 60'lara çıksaydı bu sorunları yaşamayacaktık. Ama hala tüm okullar içinde meslek liselerinin oranı yüzde 35'lerde olduğu için ara eleman bulmada sanayicilerimiz ve iş adamlarımız zorlanıyor. Bundan dolayı bir taraftan mesleki eğitimde okullaşmayı yaygın hala getirirken, diğer taraftan da İşkur aracılığı ile genç kardeşlerimizi meslek edindirme konusunda yoğun bir çaba göstermekteyiz" şeklinde sözlerini tamamladı.

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise, mesleki eğitim önemine vurgu yaparak, bu yıl Bursa'da 7 bin 600 kişinin değişik eğitimlerle kalifiye eleman olarak yetiştirildiğini anlattı. Bursa'da çeşitli kurum ve kuruluşların yanısıra sivil toplum örgütleri tarafında düzenlenen eğitim seminerleri ile vasıfsız insan kalmayacak şekilde eğitim seminerlerinin düzenlendiğini ve bunu Bursa geneline yaydıklarını söyledi. İş-Kur Genel Müdürü Namık Ata ise, Türkiye'den yüzde 18'lik seviyesinde işsizlik yaşandığını belirterek, bunun genç ve kadınlarda iki katına çıktığını ifade etti. İşsizliğin azaltılmasında mesleki eğitimi önemine vurgu yapan Ata, bunun devlet kurumlarının yanısıra bütün sivil toplum kuruluşları ve herkesin sorunu olduğunu söyledi.

BESOB Başkanı Arif Tak'da, Bursa İş-Kur işbirliği ile düzenledikleri eğitim seminerlerinde toplam 16 branşta eğitim verileceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından BESOB tarafından Bursa'yı güvenli bir kent haline getiren Emniyet mensuplarına verilen teşekkür belgeleri ve plaketlerini takdim etti. Bakan Çelik ardından emniyet mensupları ile toplu resim çektirdi.

"BAKAN FARUK ÇELİK YIKIM GERÇEKLEŞTİRDİ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bursa'da değişik etkinliklere katıldıktan sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Kentsel Dönüşüm programı kapsamında yıkılacak olan eski hal binasının yıkımını gerçekleştirdi. Kentsel dönüşümün önemine dair yapılan konuşmaların ardından ilk darbeyi Bakan Faruk Çelik vurdu. İş makinasına binen Bakan Faruk Çelik, yıkımı kendisi başlattı. Eski hal binasını yıkmakta zorlanan Bakan Çelik, binanın yıkılmadığından yakındı. Yanında bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin ve operatörün yardımı ile binadan ilk yıkımı gerçekleştiren Bakan Faruk Çelik, ardında iş makinasından inerek makinayı operatöre terslik etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber