Otomotivde fazla indirim yapan ÖTV farkını cebinden ödeyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2008 23:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Maliye Bakanlığı, motorlu araç satışlarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) hesabında, en fazla yüzde 10 indirimi esas alacak.

Bakanlık, bundan daha fazla indirim yapılsa bile ÖTV matrahını yüzde 10 üzerinden belirleyecek. Maliye'nin Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği, Resmî Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Otomobil ve ticari araçlarda uçuk indirimleri ortadan kaldırmak ve indirim tutarlarını sınırlandırmak amacıyla çıkarılan düzenlemeye göre ÖTV hesaplanırken en fazla yüzde 10'luk indirim esas alınacak. Bayiler müşterilerine bundan daha fazla indirim yapsa bile aradaki ÖTV farkını cebinden ödeyecek. Bu durum araçların liste fiyatlarının daha güncel düzenlenmesini gündeme getirirken indirim oranlarının her halükarda yüzde 10'u geçtiği filo satışlarında yeni çözümler üretilmesine sebep olacak. Ayrıca, distribütör şirketlerin bayilerle yaptığı teşvik primi uygulamaları da yeniden masaya yatırılacak. Maliye, kontrollerini faturalar üzerinden tespit ederken uygulama özellikle ÖTV oranı yüzde 84'e ulaşan motor hacmi 2 litrenin üzerindeki lüks araçların indirim oranlarında etkili olacak. Bilindiği gibi otomobillerde ÖTV oranı yüzde 37 ile 84 arasında değişiyor. Ticari araçlarda ise bu oran yüzde 4 ile 9 arasında bulunuyor.

Nissan Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, bu ayın ilk 7 gününde kanunla ilgili tebliğ hazır olmadığı için uygulamanın nasıl olacağını kestiremeyen bayilerin satışları sonraki günlere ertelediğini söyledi. Kanunun serbest pazar şartlarına müdahale gibi algılandığını belirten Sancaktaroğlu, "Yüzde 10'dan fazla indirim yapamazsın demek, rekabete aykırı bir durum doğuruyor. Bir bakıma benim fiyatlarımı belirlemiş oluyorlar. Oysa şirketimin durumuna göre daha fazla da indirim yapabilirim, yapabilmem lazım." dedi.

Oto kredisi yüzde 70'lere geriledi

İlkim Sancaktaroğlu, yılın ilk yarısı geride kalırken pazarın ilk 3 aydaki yüksek verilerin etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 büyüdüğünü; ancak siyasi gelişmeler, döviz baskısı ve petrol fiyatları gibi unsurların da etkisiyle toplam pazarda bir miktar daralma öngördüklerini ifade etti. "Geçen yıl toplam pazar 576 binde kapanmıştı. Bu yıl 550 bin civarında kapanacak." diyen Sancaktaroğlu, faizlerin yükselmesi ile birlikte satışların etkilendiğini ve kredili satışların yüzde 70 seviyesine gerilediğini dile getirdi. Bu oran geçen yıl yüzde 80'lerin üzerinde idi. Sancaktaroğlu, özellikle perakende satışlarda düşüş yaşandığını sözlerine ekledi. Nissan, ilk 6 ay yüzde 9 büyüme yaşarken yılın ikinci yarısında mevcut modellerin yeni versiyonları (Navara'nın düşük donanımlı versiyonu, Qashqai'nin 1,5 litrelik dizel versiyonu gibi) ile satışlarını korumayı hedefliyor. Ekonomi Servisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber