Devleti dolandıran rehabilitasyon merkezleri, aileleri maaşa bağlamış

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Temmuz 2008 20:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Özel rehabilitasyon merkezlerinin öğrenci toplamak için kapı kapı dolaşarak ailelere 100-150 YTL maaş teklif ettiği belirlendi.

'Özel okul, üstelik ücretsiz' diyerek aileleri kandıran bir merkeze iki sağlıklı çocuğunu kaydettiren inşaat işçisi Abdulaziz Öncü, "1 yıl önce yazdırdım, 1 ay gitmediler. Sağlık raporu düzenlenip kayıt yapıldığını öğrendim. Gittiğimde gel anlaşalım denince olayın farkına vardım. Meğerse benim akrabalarımın da içinde bulunduğu ailelerden çocuk başına aylık 100-150 YTL maaş bağlamışlar." dedi. Rehabilitasyon merkezleri, kayıt yaptığı her çocuk için devletten ayda 406 YTL alıyor.

Adana'nın Dağlıoğlu Mahallesi'nde oturan inşaat işçisi Öncü'nün verdiği bilgilere göre geçen yıl önce iki bayanın evine geldiğini ve özel bir okulda çalıştıklarını söyleyerek, çocukların dersleriyle ilgili sorular sorduğunu anlattı. Öncü, çocukların dersleriyle ilgili bazı sorunlar yaşadıklarını söyleyince, bayanların "Sorun değil, çocuklarınızı ücretsiz kayıt yapıyoruz." dediklerini aktardı. İstedikleri evraklarla birlikte çocukları merkeze götürdüğünü aktaran Öncü, şunları anlattı: "Oğlumun matematik dersi biraz zayıftı, ben de bu bir avantajdır diyerek, kayıtlarını yaptırdım. Daha sonra kaydı yapan kadın ile merkez arasında maaş sorunu yaşanınca yanımıza geldi. 'Ben başka bir merkeze geçtim, çocuklarınızı oradan alıp bize yazdırın, size ayda 100 YTL verelim.' dedi. Şaşırdım, meğerse mahallede kayıt yaptıran kişilere aylık 100-150 YTL arasında her ay ücret ödüyorlarmış. Çocuklarıma özürlü raporu düzenlendiğini söyleyince soluğu bu merkezde aldım." Rehabilitasyon merkezine giderek çocuklarının raporlarını isteyen Öncü, burada kendisine, okuldaki görevlinin "Gel seninle anlaşalım ancak mahalleli duymasın yoksa bu iş patlak verir." dediğini kaydetti. Dağlıoğlu Mahallesi'nde en az 200 ailenin, kendi köylülerinden de 20 ailenin maddi durumlarının iyi olmadığından çocuklarını hiçbir engeli olmamasına rağmen özel merkezlere kayıt yaptırdıklarını ileri süren Öncü, "Rehabilitasyon merkezleri, her çocuk için devletten ayda 406 YTL alıyorlarmış. Yazık, bu parayı devlet veriyor ancak bizim sırtımızdan çıkıyor." diye konuştu.

Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise şehrin varoşlarında öğrenci avına çıkıp, ailelerine 100-150 YTL vermeyi taahhüt eden merkezlerden 40'ına hiçbir kusuru olmayan öğrencileri kayıt yaptırıp devleti zarara uğrattıkları gerekçesiyle 90 bin YTL'ye varan ceza kesildiğini, 20 okulun müdürünün görevinden alındığını, 5 özel merkezin ise geçici süreyle kapatıldığını bildirdi.

Yolsuzluğa 'merkezî kayıt'la önlem

Milli Eğitim Bakanlığı, engelli öğrenciler üzerinden yapılan yolsuzluğu önlemek için yeni bir sistem geliştirdi. Zaman dün 'Mahalle çocuklarını engelli gösterip devleti 200 trilyon soymuşlar' başlıklı haberle konuyu gündeme getirmişti. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Öner Güney, bütün illere bir genelge göndererek, engelli öğrencilerin kayıtlarının bundan sonra 'Özürlü Birey Modülü'ne göre merkezi sistemle yapılacağını duyurdu. Buna göre özel eğitim okulları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine kayıtlar, TC kimlik numarasına göre merkezi kayıtla yapılacak. Merkezlerin, sisteme her ayın son 3 günü verdikleri eğitimlerle ilgili veriler gireceğini belirten Güney, önümüzdeki aylarda ödemelerin veri tabanındaki bu bilgilere göre yapılacağını kaydetti. Güney, veri girişlerinin süresi içinde ve sağlıklı yapılmaması halinde ise merkezlere para ödenmeyeceğini vurguladı. Tuncer Çetinkaya, İstanbul

Ziya İp

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber