Mersin'deki orman yangınının ağır faturası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2008 21:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Gülnar ilçesinde 3 gün önce çıkan yangın süresince geriye kalanları açıkladı. Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Gülnar ilçesinde 3 gün önce çıkan yangın süresince 2 kişinin öldüğünü, 72 kişinin dumandan zehirlendiğini, 64 evin zarar gördüğünü, 16'sı büyükbaş olmak üzere 176 hayvanın telef olduğunu bildirdi.

Aksoy, yazılı açıklamasında, Kavakoluğu köyü yakınında 7 Haziran Pazartesi günü saat 12.00'de başlayan orman yangının dün büyük ölçüde kontrol altına alındığını, yangından etkilenen alanın 3 bin hektara yakın olduğunu belirtti.

Yangın söndürme çalışmalarına, ilk günden itibaren Mersin, Antalya, Burdur, Denizli, Isparta, Konya, Karaman, Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş orman işletme müdürlüklerinden gelen 105 arazöz, 900 yangın personeli, 40 teknik eleman, 45 muhafaza memuru, 6 dozer, İl Özel İdaresine ait 5 arazöz, il merkez ve çevre ilçe belediyelerinden gelen 15 arazöz ve Özel İdareye ait 36 iş makinesi, özel sektöre ait bazı iş makineleri, 5 helikopter ve 1 amfibik uçakla müdahale edildiğini kaydeden Aksoy, dün saat 13 civarında büyük ölçüde kontrol altına alınan yangında söndürme ve soğutma çalışmalarının, mevcut tüm araç ve personelle sürdürüldüğünü belirtti.

Yangın sırasında tehlike altında olan Delikkaya, Kavakoluğu, Tepeköy, Korucuk, Beydili, Çavuşlar, Emirhacı, Tırnak ve Ulupınar köylerinin, olabilecek can ve mal kayıplarını en aza indirmek amacıyla tahliye edildiğini hatırlatan Aksoy, vatandaşların tehlikenin ortadan kalkmasıyla köylerine dönüş yaptıklarını kaydetti.

Yangında Kavakoluğu köyü sakinlerinden Hatice Kırlangıç (83) ile Hatice Bulut'un (16) hayatlarını kaybettiklerini ve bundan dolayı derin üzüntü yaşadıklarını vurgulayan Aksoy, açıklamasına şöyle devam etti:

''Yangın süresince 72 vatandaşımız dumandan zehirlenme belirtileriyle Gülnar Devlet Hastanesine kaldırılmış, tedavileri yapıldıktan sonra taburcu edilmişlerdir. Ayrıca yapılan ilk tespitlerin sonucuna göre, yangında zarar gören toplam konut sayısı 64'tür. Ayrıca 32 ahır ve 11 depo yanarak kullanılamaz hale gelmiştir.''

KAYIPLAR VE YARDIMLAR

Aksoy, açıklamasında yangında 16'sı büyükbaş olmak üzere toplam 176 hayvanın telef olduğunu bildirdi.

Yangında 2 bin 474 dekar meyve alanı, 42,5 dekar sebze alanı olmak üzere toplam 2 bin 516,5 dekarlık tarımsal alanın zarar gördüğünü belirten Aksoy, Orman Genel Müdürlüğüne ait 3 arazöz ve hizmet aracı, özel şahsa ait iş makinesi ve traktör römorkörünün yanarak kullanılamaz hale geldiğini de kaydetti.

Yangının başladığı andan itibaren yardım çalışmaları için de ''düğmeye basıldığını'' belirten Aksoy, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Bölgede yangından etkilenen vatandaşlarımızın yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılamak üzere Valilik imkanlarıyla 8 Haziran Salı günü öğle vakti bin 525 kişiye kumanya, 4 bin 728 şişe su, bin adet ayran, akşam ise bin 500 kumanya, 4 çeşit sıcak yemek dağıtılırken, dün sabah da bin kişiye kumanya ve 2 bin kişiye su verildi.

Kızılay tarafından kurulan ve dün faaliyete başlayan mutfakta ise günde bin kişiye 3 öğün, 3 çeşit sıcak yemek dağıtımına başlanılmıştır. Ayrıca İl Sivil Savunma Müdürlüğü ve Kızılay tarafından konutları kullanılmaz hale gelen, barınacak yerleri bulunmayan afetzedeler için 5 köyde toplam 53 çadır kurulmuş, bu çadırlara 150 battaniye verilmiş ve Kızılayca çadırlara yeterince palet, 120 yatak ve yemek seti dağıtılmıştır. Bir kuruluşça bağışlanan 48 adet piknik tüpü ve lüks başlığı pişirme ve aydınlatma ihtiyaçlarını karşılamak üzere çadırlara verilmiştir.''

Kızılay'ın günlük yaşamlarını bir an önce düzene sokabilmeleri için yaptığı çalışma ve yardımların bölgede görevlendirilen ekipler tarafından etkin biçimde sürdürüldüğünü ifade eden Aksoy, şunları kaydetti:

''Kızılay tarafından bölgede oluşturulan ve afetzedelere hizmet veren mutfak dışında, giyim, temizlik maddesi yardımı, tıbbi ve psikolojik destek hizmetlerine de başlamıştır. Yangın sonucunda samanlık ve mevcut depolarında bulunan yem ve samanları yanan afetzedelerin hayvanlarının zaruri yem ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca 20 ton kesif yem ve 30 ton kaba yem satın alınarak hayvan sahiplerine dağıtılmıştır.

Yardım bölgesine çeşitli kişi ve kuruluşlarca yapılacak ayni yardımların kabulü için ilçe spor salonunda Kızılay ekip başkanının sorumluluğunda bir yardım kabul merkezi oluşturulmuş, gelen yardımların bu merkezde kayıt altına alınarak, tek merkezden ve düzenli olarak dağıtılması için gerekli tedbirler alınmıştır. Yapılacak nakdi yardımlar için de Ziraat Bankası Gülnar Şubesinde 'Gülnar Kaymakamlığı Yangın Afetzedelerine Yardım Hesabı' açtırılmıştır.''

NAKDİ YARDIMLAR BAŞLADI

Aksoy, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın talimatıyla Başbakanlık Acil Yardım Fonundan afet bölgesindeki çeşitli ihtiyaçların karşılanabilmesi için valilik emrine dün 1 milyon YTL'nin gönderildiğini hatırlattı.

Bu paradan evleri yangından oturulamaz hale gelen 64 kişiye acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için ilk aşamada 3'er bin YTL olmak üzere toplam 192 bin YTL'nin dağıtıldığını belirten Aksoy, açıklamasında şunları kaydetti:

''Hayvanları yanan 14 kişiye, 16 büyükbaş hayvan karşılığında hayvan başı 2 bin YTL olmak üzere toplam 32 bin YTL, 160 adet küçükbaş hayvan karşılığı hayvan başı 150 YTL olmak üzere toplam 24 bin YTL yardım ilgili kişilere ödenmek üzere Ziraat Bankası Gülnar Şubesine gönderilmiştir.

Tespit çalışmalarının tamamlanmasıyla da acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için yangında ürünleri ve arazileri zarar gören afetzedelere gerekli yardımlar yapılacaktır.''

YENİ KONUTLAR İÇİN ALAN ARAŞTIRMASI

Yangında evleri yanarak oturulamaz hale gelen vatandaşların bir an önce yeni konutlarına geçebilmeleri için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü ekiplerinin bölgeye geldiğini ifade eden Aksoy, şunları bildirdi:

''Gelen ekipler, hasar ve hak sahipliği tespit çalışmalarıyla, yeni konut yapılabilecek yer araştırmalarına başlamışlardır. Afet bölgesinde içme ve sulama suyu şebekelerinde meydana gelen arıza ve hasarların onarımı için İl Özel İdaresi Köye Yönelik Hizmetler Daire Başkanlığınca oluşturulan ekipler tarafından zarar tespiti ve yapılması gerekenlerin ön tespitleri yapılarak, içme ve sulama suyu şebekelerinin onarımlarına başlanmıştır.

Elektrik ve telefon şebekelerinde meydana gelen hasarların tespit ve onarımı için ise TEDAŞ ve Türk Telekom Müdürlüğünce tespit ve onarım çalışmalarına başlanmış olup, meydana gelen hasarların bir önce giderilip, bölgeye en kısa zamanda elektrik verilip, telefon iletişiminin sağlanabilmesi için çalışmalar yoğun olarak sürdürülmektedir.''

Aksoy, yanan, zarar gören bina ve tarım arazisi ürünlerinin tespit çalışmalarına başlandığını, ölü hayvanların da hastalık tehlikesine karşı kireçlenerek gömüldüğünü belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber