Devlet sırrına sığınmak yok

Haber Giriş : 30 Ekim 2004 08:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB'ye verilen söz doğrultusunda Aralık zirvesine kadar TBMM'den çıkartılacak olan CMUK'la, devlete bazı suçların ortaya çıkartılmasında gizli görevli kullanma hakkı verilecek Cumhurbaşkanı ve Başbakan da dahil hiç kimse "devlet sırrı" diyerek mahkemeye bilgi vermekten kaçınamayacak. Organize suçlarla sınırlı telefon dinleme yetkisi genelleşecek.

1- Devlet ajan kullanacak
2- Telekulak her yerde
3- Devlet sırrı kaldırılıyor
Hükümet, Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesine ilişkin kararın alınacağı AB'nin Aralık zirvesinden önce TBMM'den çıkartılacak olan Ceza Muhakemeleri Yasa Tasarısı'nda radikal değişikliklere hazırlanıyor. Adalet Bakanlığı'nda bakanlık bürokratları ve bilim adamlarından oluşturulan çalışma grubu, tasarıda yapılması istenen değişiklikleri belirleyip TBMM Adalet Komisyonu tarafından oluşturulan Alt Komisyon üyelerine gönderdi. "Hükümetin isteği" anlamına gelen değişiklikler şöyle sıralandı:

SIR KALMAYACAK: Kamu çalışanlarının emekli olduktan sonra bile "devlet sırrı" diyerek mahkemeden bilgi saklamaları dönemi sona erecek.

SİYASİLER MAHKEMEYE: Başbakan, bakanlar ve milletvekillerinin devlet sırrı niteliğindeki bilgileri mahkemeye aktarması için gereken Bakanlar Kurulu ya da TBMM'nin iznini alma zorunluluğu da kaldırılıyor.

CUMHURBAŞKANI 'TANIK': Aynı uygulama Cumhurbaşkanı için de geçerli olacak. Mevcut yasada, Cumhurbaşkanı sırrı kendisi takdir edip bilgi vermeyebiliyordu. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın tanık sıfatıyla mahkeme salonuna çağrılmasının da yolu açıldı.

TELEKULAK: Devletin hemen hemen herkesin telefonunu dinlenmesine da olanak tanınıyor. Bu istek TBMM'de kabul görürse sadece Organize Suçlarla Mücadele Yasası kapsamında yapılabilen telefon dinleme CMUK ile genelleşecek.

MESAJ DELİL: Cep telefonundan gönderilen cinsel taciz içerikli mesaj, iki yıla kadar hapis cezasını öngören suçun delili olarak kabul edilebilecek. Ayrıca, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, işkence, soykırım, çevre suçları, insan kaçaklığı ve devletin güvenliğine yönelik suçlar için de telefon dinlenebilecek.

ARACI DİNLEME: Hakimin verdiği telefon dinleme kararı sadece suçlular için değil, iki suçlu arasındaki irtibatı sağlayabilecek "aracılar" için de geçerli olacak.

NEŞTER ÖNLEMİ: Soruşturma veya kovuşturma ile ilgili olmayan, ancak diğer bir suçun işlendiği şüphesini uyandırabilecek bir delil elde edilirse, bu delil cumhuriyet savcılığına bildirilecek. Telefon dinleme olayları ile ilgili önemli bir sorun da bu kapsamda çözülecek. Mevcut sistemde, bir suç için telefon dinlerken başka bir suç ve suçluya rastlanırsa bu delil sayılmıyordu. Yargıtay, Neşter kararıyla bu tür dinlemelerin delil olmasını engellemişti.

DEVLETİN AJANLARI: Devlet bazı suçların ortaya çıkartılması için 'gizli görevli' kullanması CMUK ile birlikte ilk kez yasal bir dayanak kazanacak. Gizli görevlinin kullanılmasına ilişkin karar ve diğer belgeler ilgili savcılıkca korunacak. Gizli görevliler ayrıca soykırım ve insanlığa suçlar, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, uyuşturucu, kalpazanlık, devlet ve anayasal düzene karşı suçlar, silah ve tarihi eser kaçakçılığı suçlarının ortaya çıkartılması için de kullanılacak.

BİLGİSAYAR ARAMASI: Başka suretle delil elde edilemezse savcının istemi ile kişinin bilgisayarında arama yapabilecek.

TANIK KORUMA: Tecavüze uğrayanlar, çocuklar, hasta ya da diğer sanıklar tarafından görüldüğü zaman öldürülme riski bulunanlar mahkemeye gelip ifade vermek zorunda kalmayacak. Önemli tanıklar için özel tanık koruma programı uygulanacak.

YENİDEN YARGILAMA: AİHM'in Türkiye aleyhine verdiği kararlardan dolayı yargılamanın yenilenmesi halinde, mahkeme heyeti değişecek.

AMERİKAN MODELİ: Duruşma sırasında avukatlar sanığa ve tanığa doğrudan soru sorabilecek. Aynı şekilde hakim de avukata savunması ile ilgili soru sorabilecek.

KAÇAKLARIN MALI: Yurtdışındaki kaçakların dönmelerinin sağlanması için Türkiye'deki mallarına el konabilecek.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber