Devlet vergi bonusu veren kart çıkaracak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Temmuz 2008 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadife Şahin

Kayıtdışı ekonomiyle mücadelede yepyeni bir döneme giriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun vereceği banka kartını (akıllı kart) kullanan vatandaş, Maliye'nin vergi teşvikinden yararlanarak alışveriş ve diğer harcamalarında daha az para ödeyecek

Devlet, ekonominin temel sorunu olan kayıtdışıyla mücadelede ?teknoloji'yi kullanacak. Vatandaşları ödemelerinde nakit yerine kart kullanmaya yönlendirecek yeni sistemi Maliye Bakanlığı vergi teşvikleriyle destekleyecek. Alışverişlerinde kart ya da mobil telefon kullanan vatandaşlar daha az katma değer vergisi (KDV) ödeyecekler.

Böylece vatandaş yaptığı her işlemden vergi indirimi elde ederek daha az vergi ödeyecek, devlet de yıllardır çözüm aradığı kayıtdışı ekonomiyi azaltmada vatandaşla ortak fayda oluşturarak sağlıklı bir ortamın oluşmasına adım atmış olacak.

Vergi Konseyi'nin koordinasyonunda yürütülen bu çalışmalar neticesinde devlet, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun çıkaracağı akıllı kartı (smart kart) emekli ve çalışanların hizmetine sunacak. Normal banka kartı olan akıllı kartı kullanan emekli ve çalışanların maaş ve ücretleri otomatik olarak bu kartlara yüklenecek.

Vatandaş cebinde nakit taşımadan, her türlü alışveriş ve ödemesini (örneğin devlete olan vergi veya özel doktor ücreti ödemesini) bu kart üzerinden yaptığı takdirde belli oranda KDV indirimi sağlayarak daha az ödemede bulunacak.

?Herkese sorumluluk düşüyor'

Önümüzdeki aylarda açıklanması planlanan ?Kayıtdışı Ekonomiyi Önleme ve Kayıtlı Ekonomiyi Geliştirme Stratejisi' hakkında bilgi veren Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, teknolojinin kayıtdışılığı önlemenin ilacı olacağını söyledi.

Vergi Konseyi'nin koordinasyonunda bir araya gelen Maliye Bakanlığı yetkilileri, bankacılar, ödeme sistemleri ve telekomünikasyon uzmanlarının stratejik aksiyon planı üzerinde mutabakat sağladığını ileten Uysal, kayıtdışılığın sadece vergi sorunu olmadığını söyledi. Kayıtdışılığın kamu - özel sektör, birey ve kurumlar, toplumun tüm kesimlerini doğrudan ve dolaylı olarak ilgilendirdiğini belirten Uysal şöyle dedi:

?Kayıtdışılığın önlenmesi için ekonomideki değerler zincirinin tüm halkaları arasında etkin bir koordinasyon gerekiyor. Herkese sorumluluklar düşüyor. Sürecin kurumsallaştırılması ve geçici süreyle görev yapacak geniş tabanlı bir platform ve koordinasyon biriminin kurulması gerekiyor.?

Bonus, sektördeki kayıtdışılığa göre değişecek

Kamu gelirlerinin kartla tahsil edilmesi için teşvik edici çalışmalar yapılıyor. Vatandaşa trafik cezasını, gelir vergisini, belediye vergilerini akıllı kart veya kredi kartıyla ödeme imkânı verilecek.

Emeklilerin maaş ödemelerinin ve çalışanların ücretlerinin banka sistemi üzerinden ödenmesi teşvik edilecek. Ücret ve emeklilik maaşlarının ödendiği tarihlerde bu ödemeler otomatik olarak akıllı kartlara yüklenecek.

Emekliler maaşlarını almak için bankaya gitmek zorunda kalmayacakları gibi ellerindeki akıllı kartla marketten ve herhangi bir yerden yapacakları her türlü harcamada KDV indirimi alacaklar.

Kartlı veya mobil ödeme sistemlerinin kullanılması halinde, özellikle kayıtdışılığın yaygın olduğu alanlarda indirimli vergi, indirimli harç uygulamaları getirilecek.

Örneğin, lokantada yemek yediğinde yüzde 8 olan KDV belli bir oranda düşecek. Maliye bu vergi indirimlerini kayıtdışılığın yüksek olduğu alan ve sektörlere göre farklı olarak ayarlayacak.

Gayrimenkul alım satım bedellerinin bankada açılacak özel hesaba yatırılması teşvik edilecek.

Çipli sağlık kartı

Doktor, avukat gibi serbest meslek mensuplarına yapılan ödemelerde akıllı kartların kullanılması yaygınlaştırılacak. Doktorların muayenehanelerinde POS bulundurmaları eylül ayından itibaren zorunlu hale getiriliyor. Taksiler de önümüzdeki dönemlerde bu uygulamaya geçecekler.

Sağlıkla ilgili tüm bilgilerin yuklendiği, ?çipli ulusal sağlık kartı? uygulamasına geçilecek.

Parmak izi bilgisinin teknoloji ortamına taşınmasını sağlayan uygulamalara geçilecek.

İletişim vergisi düşecek

Toplu taşıma araçlarında temassız kart veya mobil ödeme sistemi (cep telefonu) yaygınlaştırılacak.

Özel şirketlerin kurumsal ödemelerinde kartların yaygınlaştırılması sağlanarak çek ve senet kullanımı azaltılacak.

Mobil ödeme ve mobil cüzdanla ilgili uygulamaların önündeki yasal engeller kaldırılacak.

Kasadan ödenen giderlerde veya kasa tahsillerinde elektronik (kartlı veya mobil) ödeme zorunluluğu getirilecek.

Ticari amaçlı kullanımlarda telekomünikasyon üzerindeki vergi yükleri düşürülecek.

?Mali Piyango' çekilişleri olacak;

Vatandaşın alışveriş ve ödemelerinde nakit yerine banka kartı kullanımını tercih etmesini teşvik etmek için KDV indirimi dışında ?Mali Piyango' gibi uygulamalar da gündeme gelecek. Kayıtdışılığın yüksek olduğu alanlara göre verilen ?mali bonus?ları vatandaş isterse ?Mali Piyango' çekilişlerinde de kullanabilecek. Puanların birikeceği havuz sistemi üzerinden de kayıtlı sistemi özendiren ?Mali Piyango? çekilişleri yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber