112 sapıkları kara listeye alındı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2008 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi (ASKOM) Başkanı Dr. Mehmet Akif Güleç, 112 Acil servis hattını sürekli arayarak meşgul edenlere yönelik ''kara liste'' oluşturduklarını bildirdi.

112 Acil servis hattında bu şekilde aramada bulunanların telefon numaralarının kayıtlı olduğunu söyleyen Güleç, kara listeye alınan bu kişilerin telefonlarına cevap verilmediğini söyledi.

Aynı zamanda Ankara İl Sağlık Müdür Yardımcısı olan ASKOM Başkanı Güleç, günde 25 bin çağrı aldıklarını belirterek, ihbarların en iyi şekilde değerlendirildiğini kaydetti. 112 sapıklarına karşı kara liste oluşturulduğunu bildiren Güleç, bu şekilde asılsız ve servisi meşgul eden aramaların önüne geçildiğini belirtti.

''AMBULANSLAR ORTALAMA 6.6 DAKİKA SONRA OLAY YERİNDE''

112 Acil servis hizmetleri olarak Başkent'te dünya standartlarının üzerinde bir hizmet verildiğini vurgulayan Güleç, Ankara'daki 85 acil servis istasyonu ile vakaya ulaşma süresini yaklaşık 6 buçuk dakika ortalamasına indirdiklerini kaydetti.

Güleç, olay yerine ulaşma süresinin 10 dakikanın altı olarak belirlendiğini, ancak kendilerinin İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 110 ambulans ile 6.6 dakika ortalamasına indirdiklerini belirterek, bu alanda iyi bir noktaya geldiklerinin altını çizdi. Güleç, ''Acil sağlık hizmetlerinde bugün ekip çalışması sayesinde Ankara'da çok iyi bir noktaya gelindi. Acil sağlık hizmetlerin her vatandaşımızın gerektiğinde ihtiyacı olabilecek bir hizmet. Bunun içinde her türlü teknolojik imkan kullanılarak bu hizmetin en iyi şekilde verilmesi sağlanıyor. Ankara'da 112 acil servis hizmetleri dünyanın en iyi ambulans servislerinden biri haline gelmiştir'' şeklinde konuştu. Ankara'da 85 acil yardım istasyonu bulunduğunu belirten Güleç, ''Bütün ilçelerle birlikte Başkent'i diğer bölgelere bağlayan 5 ana çevre yolunda yaklaşık 40 kilometre aralıklarla 112 Acil yardım istasyonları konuşlandırılmıştır. Dünya standartları 50 bin kişiye 1 istasyon hedefler, Ankara'da bu 51 bin kişiye 1 istasyon şeklindedir. İstasyonlar sayesinde trafik kazalarına bağlı ölüm oranlarında azalmak gözlenmektedir" dedi.

''DİJİTAL KOMUTA SİSTEMİYLE VAKALAR DOĞRU HASTANEYE YÖNLENDİRİLİYOR''

Dijital Komuta Kontrol Merkezi sayesinde on-line olarak Ankara'da hastanelerin durumunun görülebildiğini söyleyen Güleç, bu şekilde hastaların en iyi hizmet alabilecekleri hastanelere yönlendirildiklerini açıkladı. 112 acil servis hizmetlerinin ücretsiz olarak verildiğini hatırlatan Güleç, hastaların durumlarını bildirmesi halinde belki de kendilerine kısa bir sürede ulaşan sağlık ekibi sayesinde bulunduğu yerde tedavisinin gerçekleşebileceğini söyledi.

Hastaneye gidiş süresince ambulans içinde de hastaya müdahalenin yapıldığını söyleyen Güleç, bu şekilde yolda geçen sürenin de hasta lehine değerlendirildiğini belirtti.

ASKOM BAŞKANI GÜLEÇ: ''AMBULANSLAR TAKSİ DEĞİL''

Amaçlarının en iyi şekilde hizmet vermek olduğunu bildiren Güleç, Acil Sağlık Hizmetleri'nin kuruluş amacının acil hastalar olduğunu belirterek, taksi niyetine ambulans taleplerinin olması halinde gerçekten ambulans hizmetine ihtiyacı olan hastaların mağdur edileceğini hatırlattı. Güleç konuşmasında şunları söyledi: ''Taksi niyetine ambulans talepleri karşılandığı takdirde gerçekten ihtiyacı olanlara ambulans hizmeti vermek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle vatandaşlarımızın 112'yi arayarak ambulans taleplerinde gerçekten ihtiyaç duyulan acil durumları göz önünde bulundurmaları önemlidir. Aynı zamanda vatandaşlarımız gerek trafikte ambulansa yol verirken gerekte 112 ekipleri hastalara müdahale ederken yardımcı olmak hususunda destek olmalıdır.''

HELİKOPTER AMBULANSLAR YOLDA

Bir vatandaşın hayatının kurtarılması kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen Güleç bunun içinde önemli projelerin yürürlüğe girme aşamasında olduğunu vurguladı. Güleç önümüzdeki günlerde ambulans helikopterlerin devreye gireceğini ve hava ambulans hizmetlerinin başlatılacağını bildirdi. Güleç bazı durumlarda hastalara ulaşımı daha pratik hale getirmek için motosikletli acil yardım hizmetlerinin de artırılacağını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber