Genetiği değiştirilmiş gıdalara AB takibi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2008 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'den ve Avrupa'dan araştırmacılar, dünyada büyük tartışmalar yaratan genetiği değiştirilmiş gıdaların insan sağlığı üzerindeki etkilerini bilimsel verilerle ortaya koyacak.

Dünyada ilk kez başlatılan geniş kapsamlı araştırma projesinde Türk araştırmacılar da kilit bir görev üstlendi. Araştırmacılar, AB ülkelerinden gelecek somon, fare ve domuz üzerinde yapılan araştırma verilerini kullanarak bu gıdaların insan sağlığı ve gelişimi üzerindeki etkilerini gösterecek.

AB 7. Çerçeve Programı (ÇP) kapsamına alınan "Genetik Olarak Değiştirilmiş Organizmaların Hayvan ve İnsan Sağlığındaki Kısa ve Uzun Dönemli Etkilerinin Pazar Sonrası İzlenmesine Yönelik GD-Biyo-işaretler" (GMSAFOOD) projesinin Türkiye'den tek ortağı olan ODTÜ Teknokent firmalarından Troyka Makine Gıda Sanayii Danışmanlık ve Pazarlama Şirketi Genel Müdürü Ahmet Sümer proje koordinatörünün Avusturya'dan Viyana Üniversitesi, diğer ortakların da Avustralya, Norveç, İrlanda ve Macaristan'dan araştırma kuruluşları olduğunu anlatan Sümer, projenin gelecek ay başlayacağını ve toplam bütçesinin 7 milyon YTL olduğunu bildirdi.

Projenin amacının, izinli genetiği değiştirilmiş gıda tüketiminin insan ve hayvanlar üzerindeki etkilerinin incelenmesi olduğunu anlatan Sümer, günümüzde genetiği değiştirilmiş gıdalara maruz kalma oranları ve kötü etkilerinin tahmin edilebilir olup olmadığı konusunda yeterli bilginin bulunmadığını söyledi.

Projede genetiği değiştirilmiş gıdalarla beslenen domuz, somon ve farelerdeki biyo-işaretlerin elde edileceğini dile getiren Sümer, proje ortağı ülkelerden gelen ve bu hayvanlar üzerinde yapılacak araştırma sonuçlarının Türkiye'de değerlendirmeye alınacağını söyledi.

Sümer, "Tüm ülkeler, projede elde ettikleri verileri Türkiye'ye yollayacaklar. Bunlar geldikten sonra bu gıdaların insan üzerinde yaratacağı etkileri matematiksel modelleme yöntemleriyle ortaya koyacağız. Türkiye, bu anlamda projede kilit bir görev üstleniyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber