MasterCard-Bank Asya temassız kredi kartı çıkardı

Haber Giriş : 15 Temmuz 2008 15:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
-MasterCard ödeme sistemlerinde ileri teknoloji olarak görülen temassız kart uygulamasını bankaların ardından katılım bankacılığı sektörüne de taşıdı. Asya Card DIT adıyla yeni bir kart çıkaran Bank Asya, katılım bankaları arasında temassız kart uygulamasına geçen ilk kuruluş oldu.

-Master Card Güneydoğu Avrupa Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece Asya Card DIT'ın taşıdığı özellikler itibariyle dünyada sayılı, Avrupa'da ise ilk uygulama olduğunu belirterek ?Tüketiciler hız istiyor, kolaylık ve güvenlik istiyor. Vakit herkes için çok değerli ve zamanı tasarruf etmek de mümkün değil. Tüketiciler kart teknolojileri konusunda artık daha fazla talepkar. Bu nedenle temassız kartlar geleceğin teknolojisi olacak? dedi.

-Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Koordinatörü Ünsal Sözbir, ?Temassız kartta Türkiye'de yeni bir pazar oluşuyor. Kart pazarında kartlar yeniden karılacak düşüncesindeyiz. Biz de giderek artan bu rekabete artık ciddi bankalarla aynı düzeyde başlıyoruz? diye konuştu.

-Sözbir, ?Toplu taşımacılıkta önemli bir potansiyel var. Kayseri Belediyesi yakın bir zaman önce temassız kart için ihale yaptı. Ankara'da EGO yine ihaleye hazırlanıyor. Bursa, Antalya gibi diğer illerde de bu yönde bir çalışma var. Bizim de yoğun görüşmelerimiz sürüyor. Piyasa hızlı gelişecek. Ancak bu ihalelerin nasıl yapılacağı konusu da önemli. Belki bankalar aralarında konsorsiyum oluşturarak da girebilirler? değerlendirmesini yaptı.

MasterCard ödeme sistemlerinde ileri teknoloji olarak görülen "temassız kart" uygulamasını bankaların ardından katılım bankacılığı sektörüne de taşıdı. Asya Card DIT adıyla yeni bir kart çıkaran Bank Asya, katılım bankaları arasında temassız kart uygulamasına geçen ilk kuruluş oldu.

Asya card DIT isimli temassız kart özelliği de taşıyan yeni kredi kartının tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısına katılan Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Koordinatörü Ünsal Sözbir ? Temassız kart uygulamasına geçmek için ciddi arayışlarımız vardı. Öncelikle ulaşımda odaklanmıştık. Ancak belediyeleri bu konuda ikna etmekte zorlandık.Ulaşımda ilk uygulamamız Kahraman Maraş'ta başlatıldı. Maraşlılar artık otobüslere temassız kart kullanarak binebilecekleri gibi, aynı kartla New York Metrosu'nda da seyahat edebilecekler. Biz Master Card'dan hem dans eden hem şarkı söyleyen hem de alkış tutan bir kart geliştirmesini istedik. Asya Card DIT tam böyle bir kart oldu? dedi.

Ünsal Sözbir, ?Temassız kartta Türkiye'de yeni bir pazar oluşuyor. Kart pazarında kartlar yeniden karılacak düşüncesindeyiz. Biz de giderek artan bu rekabete artık ciddi bankalarla aynı düzeyde başlıyoruz? diye konuştu.

-AVRUPA'DA İLK UYGULAMA-

Master Card Güneydoğu Avrupa Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece de yaptığı konuşmada Asya Card DIT'ın taşıdığı özellikler itibariyle dünyada sayılı, Avrupa'da ise ilk uygulama olduğunu belirterek, ?Modern dünyada hayat gittikçe hızlanıyor. Tüketicilerin de bu hıza ayak uydurması zorunluluk haline geldi. Biz, MasterCard olarak kredi kartı kullanıcılarının hayatını kolaylaştırmayı ve günlük hayatlarına hız katmayı hedefliyoruz. Bu anlamda hem dünyada hem de Türkiye'de öncü durumdayız. Bank Asya ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği de MasterCard PayPass ?ın, Avrupa'da ilk olarak kullanıldığı ülke olan Türkiye'de yaygınlığının artması açısından çok büyük bir adım? diye konuştu.

-TÜRKİYE'DE 5 BİN NOKTADA GEÇERLİ-

Bugün tüm dünyada 28 milyonun üzerinde MasterCard PayPass kartı ve cihazı bulunduğunu ve dünya çapında 109 bin satış noktasında kabul gördüğünü, Türkiye'de ise 5 bin noktada temassız kartın geçtiğini kaydeden Özlem Erçelen İmece, ?Bozuk para taşımak istemeyen, kendilerine düşük tutarlı alışverişlerinde hızlı ve güvenli bir ödeme yöntemi arayan herkes fastfood restoranlarından gazete bayilerine, stadyumlardan taksilere, otobüslere, metrolara hatta sinemalara kadar bir çok noktada geçerli olan MasterCard PayPass'i tercih ediyor? dedi. Özlem Erçelen İmece, kredi kartlarının da ilk çıktığında çok sınırlı alanda geçerli olduğunu ve şimdi hayatın bütününe yayıldığını hatırlatarak, ?Temassız kart sonuçta yeni bir teknoloji. Bir yere sadece makine koymakla yetmiyor.İnsanların da buna inanması lazım. Temassız kart teknolojisi geliştikçe yaygınlığı da hızlı bir artış gösterecek? değerlendirmesinde bulundu.

-NAKİTE GÖRE YÜZDE 64 DAHA HIZLI-

Temassız kartın giderek hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ve daha da yaygınlık kazanacağını söyleyen İmece, ?Tüketiciler hız istiyor, kolaylık ve güvenlik istiyor. Vakit herkes için çok değerli ve zamanı tasarruf etmek de mümkün değil. Tüketiciler kart teknolojileri konusunda artık daha fazla talepkar. Bu nedenle temassız kartlar geleceğin teknolojisi olacak? diye konuştu. İmece,temassız kart sayesinde ödemelerin nakite kıyasla yüzde 64 daha hızlı gerçekleştiğini ve bu sürenin 1 saniyeden bile az olduğunu dile getirerek, 35 YTL'nin altındaki harcamalar için temassız kartın ideal bir ödeme aracı olduğunu söyledi.

-OTOYOLLARDA VE KÖPRÜLERDE GEÇERLİ-

Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Koordinatörü Ünsal Sözbir, Asya Card DIT'ın aynı zamanda bir kredi kartı olduğunu kaydederek, ?Asya Card DIT kullanıcıların bugüne kadar farklı kartlar aracılığı ile gerçekleştirebildikleri tüm işlemleri ilk kez tek bir kartta topluyor. AsyaCard DIT, kullanıcıların hem temaslı hem temassız ödeme yapmalarına, internetten güvenle alışveriş yapmalarına, internetten ödeme kartlarına kontör (para) yüklemelerine, kartlarını köprü, otoyol geçişlerinde ve ulaşımda kullanmalarına olanak tanıyor. Asya Card DIT aynı zamanda KGS özelliklerini de taşıyor. Kart sahipleri 35 YTL'nin altındaki tüm harcamaları provizyon gerektirmeden rahatlıkla yapabilecekler. Kaybolması halinde sonuçta bir risk taşıdığı için günlük limit tümüyle kullanıcıların isteğine bağlı olarak belirlenebiliyor? dedi. Ünsal Sözbir, Bank Asya olarak yıllık kart ücreti almadıklarını, finansman gideri yansıtırken dehesap kesim tarihini değil, son ödeme tarihini temel alarak kullanıcılara ilave 10 günlük süre kazandırdıklarını hatırlattı.

-YEREL YÖNETİMLERLE GÖRÜŞÜYORUZ-

Sözbir, kayıt dışı işlemlerden kayıtlı işlemlere geçiş açısından temassız kartların önemli bir işlevi olacağını belirterek, ?Herkes örnek bir uygulama görmek istiyor. Maraş bizim için bir ilk ve örnek uygulama olacak. Birçok ilde yerel yönetimlerle görüşmelerimiz sürüyor. Toplu taşımacılıkta önemli bir potansiyel var. Kayseri Belediyesi yakın bir zaman önce temassız kart için ihale yaptı. Ankara'da EGO yine ihaleye hazırlanıyor. Bursa, Antalya gibi diğer illerde de bu yönde bir çalışma var. Bizim de yoğun görüşmelerimiz sürüyor. Piyasa hızlı gelişecek. Ancak bu ihalelerin nasıl yapılacağı konusu da önemli. Belki bankalar aralarında konsorsiyum oluşturarak da girebilirler? değerlendirmesini yaptı.

-POS KİRLİLİĞİNİ TEMASSIZ KART AŞAR-

Sözbir, sadece ulaşım alanında odaklanmak istemediklerini, hayatın birçok alanında temassız kartların büyük rahatlıklar getireceğini ve Türkiye'de fast food sektöründe de hızla yaygınlaşacağını dile getirerek, ?Üye işyerlerinde bakıldığında büyük bir POS makinesı kirliliği görülüyor. İşyerlerini yeni bir makine daha koymak için ikna etmek kolay değil. Temassız kart bu yöneyle işyerleri için de büyük bir yenilik olacak? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber