ODTÜ'de Sayıştay yolsuzluk, Rektör Akbulut irtica peşinde

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 16 Temmuz 2008 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Sayıştay raporlarında hakkında çok sayıda yolsuzluk raporu bulunan ODTÜ Rektörü Akbulut ağustostaki emekliliği öncesi siyasi mesajlarıyla dikkat çekiyor

SAYIŞTAY raporlarında ?üniversitede hileyle şirket kurmak'tan, kendi öğretim üyelerinin çocuklarına özel indirime kadar hakkında çok sayıda yolsuzluk iddiası bulunan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, Ağustos ayında yapılacak yeni rektörlük seçimiyle emekli olmadan önce verdiği ?Siyasi mesajlarla' öne çıktı. Verdiği röportajlarda ?Atatürk'e bağlılığını söylemekten çekinmeyen rektörler ile Atatürkçülüğe, laikliğe bağlılığını söylemeyen, ortama göre geri duran rektörler var. Anıtkabir'e gitmediklerini duydum. Devlet üniversitelerinde 15-20'ye yakın gelmeyen olmuştu. Vakıf üniversitlerinden de ya 1, ya 2 tane gelmeyen olmuştu' diyen Prof. Akbulut, maaşını da 40 bin değil, 4 bin 500 YTL olduğunu savundu.

AĞIR SUÇLAMALAR

AKSİYON Dergisi'nin haberi ve Habertük Kanalı'nın röportajına göre, üniversitelerin ?İrticaya karşı' faliyetlerinde öne çıkan Prof. Ural Akbulut hakkında, görev yaptığı 8 yıla ilişkin Sayıştay tarafından çok sayıda usulsüzlük ve yolsuzluk raporu hazırlandı. Son olarak ?Doğu ve Güneydoğu'daki 6 üniversitede irticai faaliyetlerde yer almış bazı isimler rektör adayı olmuş. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan bu isimlere görev vermesin...' sözleriyle öne çıkan Prof. Akbulut, Cumhuriyet mitinglerinde de başı çekmişti. 2000 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanan Akbulut'un görev yaptığı döneme ilişkin şok suçlamalar yer alıyor.

10 MİLYON YTL ZARARA UĞRATTI

SAYIŞTAY raporunda, Prof. Ural Akbulut'un üniversitede hileyle şirket kurmadan arazi işgaline, banka promosyonlarının başka kurumlara kaydırılmasından, kendi öğretim üyelerinin çocuklarına özel indirime kadar bir dizi alanda yolsuzluk ve usulsüzlük tespit edildiği ve bu yolla devletin en az 10 milyon YTL zarara uğratıldığının rapor edildiği iddia edildi.

Maaşım 40 bin YTL değil

HABERTÜRK televizyonu ve internet sitesinde röportajı yayınlanan Prof. Akbulut, ?Üniversiteden aylık 40 bin YTL aldığı' ve yolsuzluk iddialarına ilişkin, şunları söyledi: Rektör olduğum 8 yıldır, maaşımın birini devlete bağışlıyorum. Çoğu kimse de bunu bilmiyor. Döner sermayeden iki maaş alırsınız ama tazminatlar hariç. Bu iki maaştan birini almadığım gibi rektörün konutu vardır. Ama lojman gibi kira ödüyorum. 2001'den bu yana elektrik, su da ödüyorum. Bunların hepsini çıkartırdım, 4500 YTL elime geçen. İnsanlar bunu utanmadan, sıkılmadan ?Rektörler, 40 bin, 50 bin alıyor hatta ODTÜ Rektörü hepsinden fazla alıyor' diyor.

İnandırıcı bulunmadı

ODTÜ Rektörü Akbulut'un Habertürk televizyonunun ardından internet sayfasında da yayınlanan röportajına yapılan okuyucu yorumları çarpıcıydı (Aynen aktarılmıştır):

l Evet maaşiniz o kadar ama döner sermaye ile toplam gelirinizi ise lütfen çarpıtmayın. l Sen diğer rekrörlerinle nasıl dünyanın ilk sıralarında yer alan üniversitelerimiz olsun diye uğraşıp sıralamaya girin. l Adam soylediklerine kendi bile inanmıyor ki biz inanalım. l Bilimle uğraş Atatürk'le değil.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber