Sezer'in koruması azaltıldı

Haber Giriş : 01 Kasım 2004 06:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sezer, yakın koruma sayısını 60'tan 8'e düşürdü. Sezer'in hizmetine verilen 9 adet Chevrolet-Subarvan cip de garaja çekildi. Ama bu uygulamalar bir tasarruf tedbiri değil. İşte Köşk'ten kaynaklanan uygulamanın nedeni:

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in seleflerinin aksine Köşk dışı programlara fazla katılmaması, koruma polislerini âtıl bıraktı.

Sağlığı için kendini yürüyüş ve spora veren Sezer, yakın koruma sayısını 60'tan 8'e düşürdü. Sezer vaktinin çoğunu Köşk'te geçirince 9 adet Chevrolet-Subarvan cip de garaja çekildi.

Kenan Evren, Turgut Özal ve Süleyman Demirel döneminde yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerin yoğunluğu nedeniyle koruma görevlileri ve araçlar aktif durumda idi. Sezer'deki tarz farklılığı, Köşk'e bakan 320 koruma polisinden 89'unun Köşk dışı görevlere tayin edilmesini zorunlu kıldı. Sezer'in Cumhurbaşkanlığı'ndaki ikinci operasyonu yakın koruma polislerine dönük oldu. Resmi törenlerin dışında Köşk'ten pek çıkmayan Cumhurbaşkanı, kendisi ve eşi Semra Sezer'in yakın korumalığını yapan 60 polisi fazla buldu ve sayıyı 8'e kadar düşürttü. Yakın koruma hizmetlerinden çıkarılan 58 polis ise Cumhurbaşkanlığı Köşkü içinde farklı görevlere kaydırıldı.

Koruma sayısı azalınca koruma hizmetlerinde kullanılan araçların da garaja çekilmesine neden oldu. Cumhurbaşkanlığı'na tahsis edilen 9 adet Chevrolet-Subarvan cipler hem koruma sayısının hem de görevin azalması nedeniyle kullanılmaz oldu. Ayda birkaç görev düşen ciplerden ancak birkaçı kullanılıyor. Ahmet Necdet Sezer'in az sayıda yaptığı Ankara dışı seyahatlerde ise artçı ve öncü koruma hizmetleri Mercedes 200 marka araçla sağlanıyor.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yurt içinde gerçekleştirdiği programları ansiklopedi kalınlığında bir kitapta toplar ve bastırırdı. Ahmet Necdet Sezer daha ziyade Köşk'ü ziyaret eden yerli ve yabancı konukları ağırlamakla yetiniyor. Sezer'in ?yakıt' tasarrufu sağlatmak için Chevrolet-Subarvan cipleri kullanılmasını tercih etmediği bildirildi. Cumhurbaşkanı Sezer, kalp rahatsızlığı nedeniyle her gün düzenli olarak Köşk bahçesinde yürüyüşler yapıyor. Diyetini ve sporunu aksatmayan Sezer, doktorunun tavsiyesi üzerine Köşk içindeki kapalı yüzme havuzunda günde en az bir saat kulaç atıyor. Köşk'teki günlerini kabuller ve çalışma yaparak geçiren Sezer, ender olarak şehir dışındaki etkinliklere katılıyor. Bu durumda da, koruma polisleri ile araç filosuna fazla iş düşmüyor.

Cumhurbaşkanlığı Koruma Müdürlüğü envanterinde 9'u Chevrolet-Subarvan Jip, 12'si Mercedes olmak üzere 50'ye yakın hizmet aracı bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde 231 koruma polisi görev yaparken, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 435, Başbakanlık kadrosunda ise 634 polis, koruma hizmeti veriyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber