Belediye işçilerine polisten müdahale

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2008 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul - İstanbul Büyükşehir Belediyesine grev kararını asmak için Edirnekapı'da toplandıktan sonra Saraçhane'ye yürümek isteyen Türk-İş'e bağlı Belediye-İş üyesi işçilere polis müdahale etti.

Edirnekapı'da toplanan işçiler, polisin barikat kurduğu güzergahın yanındaki caddeden 2 ayrı koldan yürüyüşe geçmek istedi. Güvenlik kuvvetleri, 2 gruba ayrılarak yürümek isteyen işçilere, biber gazı ve panzerlerden sıkılan tazyikli su ile müdahalede bulundu.

Polisin müdahalesi üzerine ilerleyemeyerek alanda yaklaşık 20 dakika daha bekleyen gruba, polislerce tekrar müdahale edildi.

Polisin, cop, tazyikli su ve biber gazıyla müdahalesi sonucu, grubun büyük çoğunluğu dağıldı. Alandan ayrılan bu kişiler, çeşitli yönlerden İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bulunduğu Saraçhane'ye ulaşmaya çalışıyor.

Bu arada, sıkılan su ve biber gazından bazı basın mensupları da etkilendi. Ayrıca, aileleriyle gelen bazı çocukların korkarak ağladıkları dikkati çekti.

Edirnekapı'da kalan küçük bir grubun bekleyişi ise sürüyor.

Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, yaşanan bu olayın "işçilere karşı tahammülsüzlüğün göstergesi olduğunu" söyledi.

Büyükkucak, "İşçiler, halkı rahatsız etmeden, tek koldan yürüyerek bugün son gün olan grev kararını asmak istediler. Amaçları kamuoyu oluşturarak belediyeyi biraz daha sıkıştırıp, biraz daha zorlayarak toplu sözleşmeyi imzalamaktı ama polis şiddet uyguladı. Türk-İş olarak bu durumu şiddetle kınıyoruz" dedi.


TÜRK-İŞ'e bağlı Tüm Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Belediye-İş) üyesi işçilerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne grev kararı asmak için bir araya geldikleri Edirnekapı'dan Saraçhane'ye yürümelerine izin verilmedi.

Belediye-İş'e üye işçiler, sendikanın çağrısı üzerine saat 09.00'dan itibaren Edirnekapı Suriçi'nde toplanmaya başladı. Toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerinden İSTON, İSFALT, BELBİM VE KÜLTÜR A.Ş. ile ilgili grev kararını asmak üzere Saraçhane'ye doğru saat 10.00'da yürüyüşe geçmek isteyen işçiler, çevik kuvvet ekiplerince engellendi.

Bunun üzerine Belediye-İş Sendikası Örgütlenme Genel Sekreteri Ali Çelenk ve 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, yürüyüşe izin verilmesi için polis yetkilileriyle görüştü. Çelenk, amaçlarının toplu sözleşmenin imzalanmasını sağlamak ve seslerini duyurmak olduğunu belirterek, "Biz bugün bir günlük iş bıraktık. Çocuklarımızla buraya geldik. Ekmeğimiz için buradayız. Açın yolumuzu yürüyelim. Tek şeritten trafiği aksatmayacağız. Herhangi bir problem de çıkmayacak. Sorumluluk bize ait" dedi.

Polis yetkilileri, işçilerin burada toplanması ve yürümelerinin kanunsuz olduğunu, yürümeleri halinde çevik kuvvet polisleriyle karşı karşıya geleceklerini belirterek, kanunları çiğnememeleri konusunda uyarıda bulundu.

İşçilere seslenen Çelenk, TÜRK-İŞ yöneticilerinin yürüyüşlerine izin verilmesi için Ankara'da görüşmeler yaptıklarını açıklayarak, bu görüşmeler sonuçlanana kadar bekleyeceklerini söyledi.

Bunun üzerine başlarındaki şapkaları sallayan işçiler, alkışlı protestoda bulundular.

Yürüyüş kortejini bozan işçiler, alanda bekleyişlerini sürdürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber