IMF: BDDK Murakıplar Kurulu kaldırılsın

Haber Giriş : 01 Kasım 2004 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF, Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu'nun idari organa dönüştürülmesini istedi. Türk tarafı, heyete 'denetçi objektifliğine zarar verir' diyerek karşı çıktı

IMF, bankaların denetiminden sorumlu Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu'nun kurul kimliğinin kaldırılarak idari bir organa dönüştürülmesini istedi. Türk tarafı, bu talebi "denetçi objektifliği ve güvenliğine" zarar vereceği ve denetim görevinin "emir - komuta zincirine" sokulmak istendiği gerekçeleriyle reddetti.

IMF görüşmelerine, geçen hafta ara verilmesinin nedenleri belli olmaya başladı. Murakıplar Kurulu'nun kaldırılmasına yönelik isteğin görüşmelerin tıkanmasında etkili nedenlerden biri olduğu bildirildi. Kurulun akıbeti konusunda anlaşma sağlanamazken murakıpların bazı denetim yetkilerinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndaki (BDDK) diğer birimlerle paylaştırılması isteği aynen benimsendi. Yetki dağılımı yeni bankacılık kanun taslağına monte edildi.

Murakıplık bitiyor
Hazine ve BDDK'dan alınan bilgiye göre, IMF, İmar Bankası'nda olduğu gibi yeminli murakıpların "kurul" şeklinde çalışmasının verimli olmadığını savundu. Murakıpların ayrı bir kurulda değil, izleme ve bilgi işlem sistemlerinde görevli bürokratlarla aynı çatı altında toplanması gerektiğini bildiren IMF, "Bir BDDK başkan yardımcısına bağlı denetim dairesi oluşturulmasını" istedi. IMF modeline göre, denetim işleri idari bir organca yerine getirilecek.

BDDK ise, IMF'ye sert tepki gösterdi. Murakıpların daire başkanlığında toplanmasıyla denetimin "hiyerarşik" yapıya sokulacağını savunan BDDK, murakıplığın kaldırılmasını istemediğini bildirdi.

Bugüne kadar murakıpların tekelinde bulunan bazı yetkilerin belli birimlere taşınması görüşü aynen benimsendi. Buna göre, örneğin uzaktan gözetimle görevli izleme dairesi başkanlığı, bankaların içine girerek doğrudan banka denetimi yapabilecek, bankalardan gerektiğinde her türlü bilgi ve belge isteyebilecek.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber