Hakim ve savcıların yıllık izinlerine ilişkin açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Temmuz 2008 16:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Soru 1

Hakim ve Cumhuriyet savcılarının yıllık izinleri neden durdurulmuştur?

Cevap 1

01.01.2006 tarih ve 76 sayılı Yıllık, Mazeret, Hastalık ve Doğum izinleri konulu genelgede de açıklandığı gibi, Genel Müdürlüğümüz; 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 56 ncı maddesinin 1 inci fıkrası gereğince uygun görülen zamanlarda iş ve kadro durumu müsait olduğunda kullanmak kaydı ile yıllık ara vermeden yararlanmayan hâkim ve Cumhuriyet savcılarına normal yol süresi hariç 30 günlük yıllık izin göndermektedir.

Ancak, 2008 yaz kararnamesine giren hâkim ve Cumhuriyet savcılarının atama emirlerinin tebliği nedeniyle Genel Müdürlüğümüz tarafından her yıl olduğu gibi bu yılda 30 Haziran ? 03 Temmuz 2008 tarihleri arasında mazereti olmayan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının yıllık izinleri durdurulmuştur. Atama emirlerinin gönderilmesi ile birlikte kararnameye tabi olmayan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının yıllık izinleri gönderilmeye başlanmıştır.

Soru 2

Yıllık izinlerdeki adli ara vermeden önce göreve başlama şartı nasıl kaldırılacaktır?

Cevap 2

Bilindiği üzere, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 56 ncı maddesi gereğince Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından belirlenen koşul ve yöntemlere göre hakim ve Cumhuriyet savcıları yıllık ara vermeden yararlanırlar.

Adli ara vermede nöbetçi bırakılacak hâkim ve Cumhuriyet savcıları belirlenene kadar Genel Müdürlüğümüz tarafından hakim ve Cumhuriyet savcılarına Temmuz ayında kullanılmak üzere gönderilen yıllık izinlerde daha önceki yıllarda olduğu gibi adli tatilden önce göreve başlama şartı bulunmaktadır.

Yıllık izinlerdeki adli ara vermeden önce göreve başlama şartı Genel Müdürlüğümüz tarafından adli ara verme uygulaması yapılmayan yerlerde görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcıları için adli ara verme başlamadan önce kaldırılacaktır. Adli ara verme uygulaması yapılan yerlerde ise kadro durumu müsait olması halinde ilgilisine göre adalet komisyonu başkanı veya ağır ceza Cumhuriyet başsavcısı tarafından kaldırılabileceğine ilişkin duyuru adli ara verme başlamadan önce yapılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber