Tedavi uygulama tebliğine kısmi yürütmeyi durdurma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2008 19:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

- Danıştay 2. Dairesi, Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nin eki listesine yer alan ve "birim fiyatları tespit edilen protez ve ortezlerin bedellerinin, sağlık kurulu raporuyla öngörülmeleri kaydıyla bedellerinin hastaya ödeneceğine" ilişkin hükmün yürütmesini durdurdu.

Ankara Üniversitesi'nde (AÜ) çalışan bir kişi, tedavisinde kullanılan üç adet ilaçlı stent bedelinin ödenmesi amacıyla üniversite yönetimine başvurdu.

AÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı ile AÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, yapılan başvuruları reddetti ve ret işlemlerine dayanak olarak Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nin 20.1. maddesinin 3. paragrafındaki "Bu Tebliğin eki (EK-5/C) listesinde yer alan Vücut Organ Protez ve Ortezler Listesi'nde birim fiyatları tespit edilen protez ve ortezlerin bedelleri, sağlık kurulu raporuyla öngörülmeleri kaydıyla, bu fiyatları aşmayacak şekilde ödenir" ibaresini gösterdi.

Bunun üzerine, AÜ çalışanı, üniversitenin ret kararı ile bu kararına dayanak gösterilen tebliğin söz konusu ibaresinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Davayı görüşen Danıştay 2. Dairesi, Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nin 20.1. maddesinin 3. paragrafındaki "Bu Tebliğin eki (EK-5/C) listesinde yer alan Vücut Organ Protez ve Ortezler Listesi'nde birim fiyatları tespit edilen protez ve ortezlerin bedelleri, sağlık kurulu raporuyla öngörülmeleri kaydıyla, bu fiyatları aşmayacak şekilde ödenir" ibaresi ile davacının başvurularının reddine ilişkin, AÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı ile AÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı işlemlerinin yürütmesini durdurdu.

Daire kararının gerekçesinde, ilaçlı stentlerin belirli durumlarda kullanılmasının tıbben gerekli olduğunun anlaşıldığı vurgulanarak, "Maliye Bakanlığına verilen yetkinin; Sağlık Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle, bilimsel ölçütler açıkça belirlenerek, zorunlu olmayan durumlarda ilaçlı stent kullanılması halinde ödeme yapılmaması ve yapılacak ödemelerde aynı faydayı sağlayan ilaçlı stentler arasında en ucuz olanının bedelinin belirlenmesi suretiyle ödenmesi yolunda kullanılması gerektiği" kaydedildi.

Kararda, söz konusu tebliğde koroner stentlerle ilgili olarak hiçbir düzenleme yapılmayarak, kişilerin tedavileri ile ilgili olarak tıbben gerekli görülen ilaçlı stent bedelini ödemek zorunda bırakılmalarının, sosyal hukuk devleti ilkesine aykırılık taşıdığı gibi üst hukuk normlarına da aykırı olduğu ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber