Dolar ve altın yükseldi, petrol geriledi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2008 12:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Uluslararası piyasalarda geçen hafta, ABD doları, İngiliz sterlini ve Kanada doları dışındaki önemli para birimleri karşısında değer kazanırken, altın fiyatları da yükseldi.

ABD'de geçen ay tüketici fiyatları yüzde 1,1 arttı. Bu artış, ABD'de Haziran 1982'den bu yana en yüksek aylık artış oldu.

Çalışma Bakanlığı, tüketici fiyat endeksinin Haziran ayında yüzde 1,1 arttığını, bunun Haziran 1982'den bu yana en yüksek aylık artış olduğunu açıkladı. Geçen ay tüketici fiyatlarının yüzde 0,7 artması bekleniyordu.

Geçen ay itibariyle yıllık tüketici fiyatları endeksi yüzde 5 olurken, bu da 1991 yılından bu yana en yüksek yıllık artış oldu.

Gıda ve enerji fiyatları hariç çekirdek tüketici fiyatları da yüzde 0,3 yükseldi.

Enerji fiyatları geçen ay yüzde 6,6 yükselirken, Çalışma Bakanlığı, enerji maliyetlerinin tüketici fiyatlarındaki aylık artışın üçte ikisini oluşturduğunu bildirdi.

El konulduktan sonra ilk kez kapılarını açan IndyMac Bankasının başarısız olması halinde, diğer bankalardaki mudilerin de mevduat çekme telaşına kapılabileceği belirtiliyor.

5,3 trilyon dolarlık borç yükü taşıyan Fannie Mae and Freddie Mac'i kurtarma çabası piyasaları sakinleştirmeye yetmeyince, ABD'li mevduat sahipleri kaygılanmaya başladılar.

ABD'nin TMSF'si olarak kabul edilen FDIC'nin, ancak 100 bin dolara kadar olan mevduatlara sigorta garantisi getirmesi nedeniyle, sigorta kapsamı dışındaki hesapların çekilebileceği belirtiliyor.

Ekonomik zorluk çeken ABD'nin tutsat kredisi firması Freddie Mac'ın, 10 milyar dolarlık yeni hisse senedi satarak sermaye yapısını güçlendirmeyi planladığı bildirildi.

The Wall Street Journal gazetesinde çıkan habere göre, ABD Yönetiminin, tutsat kredileri nedeniyle, 5,2 trilyon dolarlık borç yükü altında bulunan Fannie Mae ile birlikte kurtarma planına aldığı Freddie Mac, tahsil edemediği alacakları nedeniyle, 21 milyar dolarlık zarara uğramış durumda bulunuyor.

Her iki şirketin hisse senetleri, ortalama yüzde 45 oranında değer kaybına uğradı.

ABD dolarının uluslararası döviz borsalarında önemli para birimleri karşısında

Londra döviz piyasasında pazartesi günü 1,5862 dolardan kapanan avro, cuma kapanışta 1,5848 dolara geriledi.

Aynı borsada haftaya 1,9894 dolarda giren İngiliz sterlini ise cuma kapanışta 1,9981 dolara çıktı.

-MENKUL KIYMET PİYASALARI-

New York Menkul Kıymetler Borsası'ndaki endeksler, geçen haftayı, son üç ayın en yüksek performansıyla kapattılar.

Dow Jones Endeksi, ortalama yüzde 3,57 oranında değer kazanarak 11,496.57 puandan, teknoloji endeksi Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 1,95 oranında değer kazanarak, 2,282.78 puandan kapandı. Standard and Poor's 500 endeksi de ortalama yüzde 1,71 oranında değer kazandı.

Tokyo Borsası'nda, Nikkei Endeksi, 235,99 puan gerileyerek 12,803.70 puandan kapandı.

Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda FTSE-100 endeksi ise 114,8 puan yükselerek 5,376.4 puandan kapandı.

-PETROL FİYATLARI-

Öte yandan, geçen yıldan buyana sürekli yükselen petrol fiyatları, ABD ekonomisindeki yavaşlama neticesindeki talep daralması nedeniyle, geçen hafta, en büyük haftalık değer kaybına uğradı.

Uzun zaman 140 doların üstünde seyreden ABD ham petrolünün Ağustos ayı varil teslim fiyatı 128,23 dolara geriledi.

Brent türü Kuzey Denizi petrolünün Eylül ayı varil teslim fiyatı da, 88 sentlik düşüşle 130,19 dolara indi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber