Askeri öğrencinin borçlanma senedindeki yüklü tazminata iptal kararı

Haber Giriş : 21 Temmuz 2008 12:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

S. HÜRTAŞ / M. ALTINÖZ -

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), okuldan ayrılan askerî öğrencilerden yüksek miktarda tazminat isteyince mahkemelik oldu. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, MSB'nin kırtasiye ve barınma masraflarını öğrenciden isteyebileceğini; ancak personel ve amortisman giderlerinin öğrenciden alınmasının hukuki olmadığına karar verdi. MSB'ye tazminat ödeyen çok sayıda eski askerî öğrenciyi de ilgilendiren karar şöyle alındı:

YÜKLÜ TAZMİNAT. Mustafa Çağrı Yılmaz, 1999 yılında askerî liseye kayıt yaptırdı. Yılmaz ailesine, kayıt sırasında yüklenme senedi imzalatıldı. Senede göre Yılmaz, okuldan aynlırsa masraftan sorumlu olacaktı.

Askerî liseyi başanyia tamamladıktan sonra Kara Harp Okulu'na başlayan Yılmaz, birinci sınıfı bitirdiği 2004 yılında okuldan ayrıldı. MSB, Yılmaz ailesine askerî lise masrafı olarak 21 bin 220 YTL, harp okulu masrafi olarak da 6 bin 158 YTL tazminat çıkardı. Tazminata konu kalemler arasmda, yüklenme senedinde bulunan kırtasiye ve barınma giderlerinin yanısıra senette geri ödenmesi taahhüt edilmemiş olan personel ve amortisman giderleri de yer alıyordu.

DAVA AÇILDI ? Yılmaz ailesi, yüklenme senedinde yer almayan bu giderleri ödememek için MSB hakkında dava açtı. Ankara Asliye 15. Hukuk Mahkemesi, "Öğrencinin okulla ilişiğinin kesilmesi durumunda tazminat olarak ödenmesi gereken harcama kalemleri arasında, personel ve amortisman giderleri yer almadığına göre bunlar hesaplamaya dahil edilemez" karan verdi. Mahkeme karan ile, tazminat bedeli yarı yarıya düştü.

TEMYİZE GİTTİ ? MSB, kararı temyiz etti. Davaya bakan Yargıtay İS. Hukuk Dairesi, kefalet senedinin yönetmeliği kendiliğinden kapsadığı gerekçesiyle personel ve amortisman giderlerinin de Ödenmesine hükmetti. Davayı yeniden görüşen Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi, kararında direndi. Mahkeme, Yılmaz ailesinin ödediği senedin geçerli olduğunu belirterek önceki kararını yineledi. Dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na taşındı.

KARAR ONANDI ? Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, senette yer almayan kalemlerden öğrencinin sorumlu tutulamayacağı gerekçesiyle yargıtay kararını bozarak yerel mahkeme kararının onanmasını kararlaştırdı.

Taraf Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber