Tatil dönüşü depresyonuna dikkat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2008 14:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Lüks otellerde tatil yapanların tatil dönüşü depresyona yakalanma olasılığının fazla olduğu belirtildi.

Depresyon ve Panik Atak Merkezi (DEPAM) uzmanlarından Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, 5 yıldızlı otellerde kalanların tüm dünyadan soyutlandığını, otel bünyesinde her saat eğlence, deniz, havuz, spor ve çeşitli yiyeceklerin kişileri bir masal dünyasına taşıdığını söyledi.

Nihat Kaya, "Bir masal dünyasından gerçek dünyaya geçişte, var olan sorunlar nedeniyle kişilerde bir takım ruhsal bozukluklar ortaya çıkıyor" dedi.

Tatil sonrası çoğu kişinin depresyona girdiğini bildiren Kaya, bunun "pazartesi depresyonu" olarak da ortaya çıkabildiğini belirtti. Kaya, şunları kaydetti:

"Tatil sonrası depresyon ise pazartesinin daha şiddetli halidir. Depresyona giren kişilerde sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, denileni anlamama, yapılan işten keyif almama, kararsızlık, bazen çok da gerçekçi olmayan baş ağrısı, karın ağrısı gibi şikayetler gözlenir. Tatil süresi uzadıkça işe adaptasyon süresi de uzar. Tatil süresi 1 ay olanlar bir hafta, 15 gün olanlar 2-3 gün, daha kısa tatil yapanların ise normal yaşama adaptasyon süresi hafta sonu tatiliyle normale döner".

Tatile çıkanların hava değişimi gibi sorunlar da yaşayabildiğini ifade eden Kaya, iklim, nem, yükseklik gibi farklılıkların insanları etkileyebildiğini, daha sonra buna bağlı olarak da sorunlar ortaya çıktığını belirtti. Çoğu zaman tatildeki alışkanlıkların daha sonra da sürdüğünü bildiren Psikiyatrist Dr. Kaya, geç saatlere kadar uyumayan ve sabah geç kalkanların işe başladığında büyük sorunlar yaşadığını söyledi.

Kişilerin tatilden bazı hastalıklarla döndüğünü ifade eden Kaya, "Bu hastalıklar ani başlayan hastalıkladır ve bulaşıcıdır. Bunların en başında göz ve mantar hastalıklar geliyor. Kalabalık havuzlarda ve kanalizasyonun denize boşaltıldığı sahillerde bu tür hastalıklar sık sık görülür" dedi. Sıcakta yapılan yürüyüş, gezi ve ağır sporlardan kaçınmak gerektiğini ifade eden Kaya, bu tür etkinliklerin tatilden dinlenmiş olarak dönmeyi engellediğini belirtti.

Tatilin çalışan kişilerin yüzde 81'ini olumlu yönde etkilediğini ifade eden Kaya, tatilde mümkün olduğunca genel alışkanlıkların yitirilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber