Çiçek Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2008 15:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek Bakanlar Kurulu Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Yaklaşık 2,5 saat süren toplantı sonrası Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, toplantıda ele alınan konularla ilgili bilgi verdi.

Bakanlar Kurulu'nda konuştuğumuz konulardan birisi Kıbrıs konusu oldu. Kıbrıs'ta müzakere sürecinde neler yapılabileceği konuşuldu. Onun dışında genel asayiş, politika, 3 Alman dağcının durumu konuşuldu.

- Terör yüzünden nelerin kaybedildiğini çok iyi biliyoruz. Terör konusunda bu ülke maddi olarak 300 milyar doların üzerinde bir para harcadı. GAP projesinin maliyeti 32 milyar dolar. Eğer terör olmasaydı GAP projesi de bitirilirdi. Milli gelide bunun iki katı olurdu. Bu terör başkalarının hesabına yapılan bir terördür ve kimlerin desteklediği ortadadır. PKK terörünün 25 yıllık faturası 300 milyar dolar.

- Son ziyaretlere bakarak değerlendirme yapmak doğru değil. 2002'den beri Türkiye günümüzün yükselen yıldızlarından biridir. Son bir yılda yaşanan tartışmalar olumsuz katkı sağladı. Özellikle dış politika olarak bir çok ülkeye güven veren ve ihtilaflı taraflara da politikası sebebiyle Türkiye yardımcı olabilir dirayette bir uygulama kabiliyeti olan ülkedir. Türkiye yeni çatışma ortamı ortaya çıkmasın diye Özellikle bakın Irak'taki süreç ülmezine ne kadar zarar verdi. Talep olursa bunu yapmaktır. Belli kavramları üst üste getirdiğimizde doğru sonuç çıkaramayız. Biz barışa katkı yapmaya çalışıyoruz.

- Türkiye'nin İran konusunda ABD'nin yapacağı operasyon endişesine kapıldı mı? Bugün konuştuğumuz koun Kıbrıs konusuydu. İran ile gelinen nokta var. Bazı bilgiler verildi. Henüz sıcaklığını koruyor. İşin başlangıcında değerlendirme yapmadık. Dışişleri konuyu yakından takip ediyor. İlerleyen zamanlarda bakanlar Kurulu'nda yapabiliriz.

- Kıbrıs gündeme geldi. Biz bu ziyaretimizde KKTC'nin ve oradaki soydaşlarımızın yanında olduğumuzu dile getirdik. Kıbrıs milli dava, partiler üstüdür. Biz de 60. Hükümet olarak bu konudaki kararlılığımızı en açık şekilde hepimiz için mutlu bir günde vermeye çalıştık. 24 Temmuz'a kadar fatura hep bize çıkartıldı. Tüm dünya böyle algıladı. 24 Temmuz'da tüm dünyaya gösterdik ki zaman zaan tepki de topladı. Kıbrıs'ta bir çözüm olmadıysa bunun sorumlusu biz değil Güney Kıbrıs'tır. Biz gerçekten çözümden yana olduğumuzu göstermeye çalışıyoruz. Ümit ediyorum ki bu sorun daha fazla devam etmesin. Çözümsüzlükten yana kimse değil. Kalıcı çözüm isteniyorsa iki devletin, iki kesimin siyasi eşitlik çerçevesinde ifade edildi. Bu şekilde bir çözüm kalıcı olur. Aksi halde çözülmüş gibi olur ama çözülmez. Ümit ederiz bu süreç arzu edilen şekilde sonuçlanır. Bizim şahsi kanaatimiz Kıbrıs ve bize yapılan baskı Güney'e yapılsa şimdiye kadar çözülürdü. Ama dünyadaki terazi bu kadar doğru tartmıyor.

- Çok net olarak yargıya intikal etmiş olayı Bakanlar Kurulu'nda konuşmak doğru değil. Daha soruşturma aleniyet kesbetmemiştir. Bunu bizim bilmemiz mümkün değil. O tür soruşturmaları 13. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendiriyor.

- Diğer konu asayiş ve güvenlik konusu. Alman yetkililerle işbirliği içinde olduk. Hem telefon hem de başka yollarla değişik kademerde konuşuldu. işin bir siyasi ve adli yönü var. Adli yönü devam ediyor.

- Bugün Anayasa Mahkemesi yarın kapatma davasını esastan görüşeceğini söyledi. Bu konu gündeme geldi mi?. Hayır gelmedi mi. Bu işin içinde en tehlikeli olan 'ana' ile başlayan tarafıdır. Bizim için görüşülecek bir durumu yok. Biz söyleyeceğimizi söyledik. Sayın iddia makamı da söyleyeceklerini söyledi. Kamuoyunun da bizim de beklentimiz bir an önce sonuçlandırılmasıdır. Bizim bir itirazımız olma. Ama bir an önce bitmelidir. Neticede iktidar partiyiz, beraberinde birçok sorunu getiriyor. Bu gün bunları konuşmadık. Yeni bir durum da söz konusu da değil. Kaldı ki parti kapatma işini de biz partide konuştuk. Burada parti konuşmadık.

- Terörle mücadele uluslararası işbirliğini gerektiriyor. Geçmişte de uluslararası işbirliğinin önemine atıf yaptık. Bunun birinci ayagı bilgi paylaşımıdır. PKK birçok avrupa ülkesinde faaliyet gösterdiği bilinmektedir. Birçok ülke ile temaslarımız devam ediyor. Sorgulama anlamında değil, bilgi alma anlanımdadır. İki dost ülke arasında bilgi paylaşımı yapılıyor. Bunlar mevzuat çerçevesinde yapılıyor. Gelen kişiler 3 vatandaş için Alman hükümeti yakından ilgilenme ihtiyacı duydu. Netice itibari ile adli süreçtir. İşin adli kısmı Türk birimler tarafından yürütülmüştür. Soruşturma işi bizim işimizdir. Diğerleri bilgi alışverişi anlamında oldu.

- Alman turistlerin kaçırılmadığı ile ilgili bir şüpheniz var mı? Hayır öyle bir değerlendirme yok. Teşekkür ediyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber